Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur oberoende är nyheterna?

Annons

Den 12 februari påstod Marita Ulvskog i Dala-Demokraten att medieprofessor Kent Asps forskning visade att nyhetsjournalistiken tagit en dramatiskt borgerlig sväng - att nyheter som syftade till att svärta ned s publicerades av politiska skäl. Jag kollade Ulvskogs påståenden. Jag pratade med Asp, läste hans forskning och fann att den pekade i motsatt riktning. Ulvskog pratar i nattmössan.

Asp har kommit fram till att nyhetsjournalistiken i Sverige professionaliserats. Politiska uppfattningar styr inte vad som står på nyhetsplats i tidningarna i Sverige.

Mediadebatt

Den 16 mars konstaterade DD:s ledarredaktion att nyheterna i "den borgerliga pressen" ser ut som de gör för att nyhetsjournalisterna bedriver politiskt opinionsarbete. På kultursidan hette det, samma dag, att de borgerliga tidningarna, särskilt "det ledande högerorganet" Dagens Nyheter "på nyhetssidorna" verkar för ett regimskifte.

Ulvskog får mild kritik för att hon skjuter budbäraren, (båda redaktionerna tycker att huvudproblemet är fifflet i arbetarrörelsen) men hennes bild av nyheterna får stöd. Att nyhetsjournalister har en dold politisk agenda hamras in som en sanning.

Ulvskog avskyr antagligen DN:s Knut Kainz Rognerud, som avslöjat fifflaren Ola Rask (s) och hur facktoppar fördelar stiftelseägda lägenheter i Stockholms innerstad till sig själva. Rognerud konstaterar i tidningen Journalisten att han knappast fick några blommor av Ulvskog när han avslöjade hur moderater svindlade landstinget eller hur Svenskt näringslivs förre ordförande Sören Gyll iscensatte planerade konkurser.

"Då talades det om sossetidningen DN", berättar Rognerud. Men då satt väl Ulvskog och myste åt nyheterna?

Vad innebär uppfattningarna på DD:s opinionsavdelningar för dalatidningarna? Är det i tidningar med blå eller grön ledarsida som nyhetsjournalistiken är partisk och korrupt, medan den är korrekt och neutral i tidningar med röd ledarsida?

Jag har av vad jag har läst i DD:s nyheter ingen anledning att dra slutsatsen att DD:s nyhetsjournalister bedriver politik på nyhetsplats. Jag tycker de skriver bra och objektiva nyheter. Men det är kanske fel av mig att försvara DD:s nyhetsjournalisters oberoende mot deras egna opinionsredaktörer?

Genom att blanda ihop nyheter och politik väcks ett lik i DD-garderoben till liv som man trodde dog strax efter fackklubbens avståndstagande från den chefredaktör som för åratal sedan efterlyste arbetarrörelsevärderingar hos DD:s nyhetsjournalister. Åsikterna om nyheterna i "den borgerliga pressen" vet vi nu allt om, men hur ser opinonsredaktörerna på nyheterna i dagens DD?

Endera har man på DD varit bättre än på de anfrätta borgerliga tidningarna på att hålla rågången mellan journalistiskt motiverade nyheter och medvetet färgad opionsjournalistik. Skulle opinionsredaktörerna övertyga mig om det har DD en journalistisk integritet som en majoritet av landets övriga tidningar påstås inte förmå uppbåda. Grattis i så fall.

Eller så domineras DD:s nyhetsjournalistik av artiklar som är bra för socialdemokratin i Dalarna (som ju äger DD). Om redaktörerna trovärdigt argumenterar för den linjen kommer jag, och många med mig, antagligen att läsa DD:s nyheter på ett helt nytt sätt framöver.

Mer läsning

Annons