Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur gör djur

Annons

Kära dr Tatiana, Jag är en fläckig hyena, en flicka. Problemet är bara att jag har en stor fallos. Jag kan inte låta bli att tycka att det här inte är speciellt "damigt". Vad är det för fel på mig? Finns det något man kan göra?

Vill inte vara en karl i kvinnokläder, Botswana

Så skulle det kunna låta i tidningarnas sexspalter om alla varelser tilläts oja sig över sina sexproblem. Så låter det i evolutionsbiologen Olivia Judsons hyllade, populärvetenskapliga bok Dr Tatianas råd om sex och samlevnad för hela skapelsen.

Författaren ikläder sig själv rollen som sexrådgivaren Dr Tatiana och besvarar efter bästa förmåga, utan att moralisera, varelsernas udda frågor. Sammantaget tecknar Judson en fullödig bild av den jordiska tillvarons biologiska mångfald och fantastiska sexuella möjligheter.

Det där med sex och samlevnad är ju komplicerade saker. I synnerhet om man blandar in alla, från däggdjur, fåglar och fiskar, till vandrande pinnar och allehanda småkryp.

Olivia Judson visar att det inte bara är oändligt mer komplicerat än vad en rättänkande homo sapiens kan inbilla sig i naturen. Det är inte sällan också smått ofattbart vad levande varelser kan hålla på med under täcket.

Mänskligt anala övningar och lite vänlig spanking framstår som tämligen oskyldiga synder i jämförelse hur verkliga djur håller på.

Eller vad sägs om den europeiska bönsyrsan där honan biter av älskarens huvud före själva samlaget. Kannibalsex.

Det är en underhållande, enormt lärorik och intressant bok, som dock bör läsas i omgångar. Det skämtsamma tilltalet till trots, så väjer Olivia Judson inte för detaljerat vetenskapliga, delvis snåriga förklaringar.

Judson är en seriös vetenskapsjournalist. Påläst och kunnig.

Och, som sagt, rolig och fjärran all form av moralism. Så hävdar Dr Tatiana rent av att incest inte är något särskilt märkligt - åtminstone inte om du tillhör en hermafroditisk art.

Den som i sin okunnighet hänvisar till biologi när ett ämne som homosexualitet diskuteras får sig också en tankeställare här. Homosexualitet, både bland honor och hanar, är allmänt förekommande bland många arter, såväl hos dvärgschimpanser som adèlie-pingviner. Och alltså hos människor.

Den fläckiga hyenans fallos är för övrigt ingen fallos, som den mansdominerande vetenskapen en gång ville tro. Nej, denna skenbara penis är inget annat än en förstorad klitoris. Den manliga varelse som skulle få för sig att försvara kvinnlig könsstympning, bör betänka att mannens stolthet inte är något annat än, just det, en välutvecklad klitoris.

Så ned med brallorna på alla män som förespråkar faraonisk omskärelse. En för alla, alla för en. Och i så fall alla utan fallos.

ÖRJAN ABRAHAMSSON

Mer läsning

Annons