Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humor och mystik

Annons

Hur ofta får konsertpubliken uppleva något genuint nytt? Den svåra konsten att ge publiken det den inte visste att den ville ha ger sig inte många på. Konstmusikens konservatism vad gäller former och inramningar är påtaglig, trots att publiken ofta strömmar till när konserterna tillförs ytterligare upplevelsekvaliteter i exempelvis platsen. Men konserten i Bullerforsens turbinhall i går kväll var något verkligt nytt.

Den ramades in av en liten konstutställning, av ljusspel med vattentema och något så ovanligt som en utställning av klädskapare - Anna von Koch visade på skyltdockor moderna plagg som hämtat sin inspiration ur klädhistorien och från folkdräkter.

Länsstyrelsen har nu beviljat Föreningen Kraftwerket medel ur en vattenregleringsfond så att stolar ska kunna köpas in. Några stolar var emellertid inte aktuella under premiärkonserten. Publiken strövade runt turbinerna till olika musikaliska stationer.

Bullerforsens turbinhall har styrkor och svagheter som konsertlokal. Det finns något suggestivt i att befinna sig i detta mausoleum för en del av teknikhistorien. Rummet har en uppfordrande rymd och en härlig kombination av funktion och konstfullhet i rader av vackra inredningsdetaljer.

Men turbinhallen har relativt små öppna ytor och inte ens en publik på 80 personer ser musikerna ordentligt när de placerats ut mellan turbinerna. Efterklangen är mycket lång.

Konsertformen inbjöd till lite småprat bland åhörarna - i och för sig ett tecken på avspändhet, men också en aning störande. Kamerafaktorn var stundom väl skyhög.

Folkmusikinslagen fungerade överraskande bra i dessa långa efterklanger och det gjorde också Kjell Fredriksson och Rolf Karlssons både humoristiska och mystiska slagverksframträdande.

Hetta och intensitet präglade Christer och Johannes Paulssons framförande av en duett för cello och fiol av Kodály. Pär Sjöberg, oboe, och Tomas Hellström, flöjt, var utsökt lyriska i verk ur Brittens Metamorfoser respektive Sonat för soloflöjt av Lidholm. Alla, också proffsen från Dalasinfoniettan, framträdde gratis under konserten - för att stödja Föreningen Kraftwerket i sina ambitioner att ordna en vettig konsertlokal i Borlänge. Bullerforsens turbinhall blir inte den lokalen - men för performancekonserter som den i går kväll är den en spännande bekantskap.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons