Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hultsfred piggare än på länge

Annons

I dag 13.30 drar den norske snällpop-kungen Erlend Øye i gång årets Hultsfredsfestival i Teaterladan.

- Man får ju inte låta för självgod, men jag är extremt nöjd. Det är en jävligt bra line-up i år, säger Rockpartys artistbokare Janne Kleman.

Musikfesten varar i dagarna tre, ända tills islänningen Gusgus avslutar den med en dj-spelning i Atlantic Bass Camp halv fyra på söndagsmorgonen.

Det allmänna omdömet är att festivalarrangörerna i år har lyckats rycka upp utbudet - och bredda innehållet. Det är inte längre bara rock som gäller, Hultsfred är numera en festival där soul, hiphop och elektro har samma värde.

- Vi har tänkt lite annorlunda i år. Hultsfred måste bli intressantare, det måste vara en festival dit man kan åka för att hitta nya intressanta band. Vi ville att det skulle kännas lite som ett generationsskifte, säger Janne Kleman.

Förra året drabbades Hultsfredsfestivalen av flera sena avhopp. Den största besvikelsen kom när Linkin Park drog sig ur i sista stund. Det, i samband med ett halvtaskigt väder, gjorde att den stora publiktillströmningen uteblev. 24 500 besökare är visserligen en hög siffra, men flera tusen under publikrekordet. I år är prognoserna bättre på alla håll och kanter. Hittills har 18 000 biljetter sålts i förväg.

Vad är du själv mest nöjd med i årets utbud?

- Det är Bronx från Los Angeles. De har aldrig varit i Sverige förut. Jag har sett dem live och de är ruggigt bra. De har en cool ny skiva på gång, det känns som en cool bokning.

-Sedan är jag självklart skitnöjd med headlinesen också. Vi har två av världens största jävla souldivor på scen. Hultsfredsfestivalen kommer att ha klädbyten! Både Mary J Blige och Alicia Keys kör ju sina riktiga shower.

För den som inte nöjer sig med ha tillgång till artister som franska elektrokillarna i Air, countrylegenden Kris Kristofferson, Conor Oberst i Bright Eyes, amerikanska glampopbandet Scissor Sisters, svenska Sahara Hotnights och Broder Daniel finns det annat att göra på festivalen. Feministiska Radical Cheerleaders bjuder på uppkäftig show, Stockholms konstsims herrlag (kända från kultur-tv) visar upp sig och den fotbollsintresserade lär inte behöva sukta efter besked om hur det går i EM.

- Vi har storbildskärmar överallt. Man kommer inte att missa en enda fotbollsmatch. Vi har plats för 10 000 personer som kan se Sverige mot Italien, säger Janne Kleman.

Ni har fått kritik för att det är så få kvinnliga artister med på årets festival. Det påstås att av 114 artister är bara 22 kvinnor. Varför har det blivit så?

- Det stora problemet ligger i samhällsstrukturen. Det handlar om varför tjejer inte plockar upp en gitarr och börjar spela. Det är viktigt att försöka lyfta fram dem som inspirerar andra tjejer, som Sahara Hotnights och Marit Bergman, som går ut på scenen och är helt självklara.

- Men jag tror aldrig att Hultsfred skulle börja boka dåliga band bara för att det är tjejer med i dem. (PM)

SARA ULLBERG

Mer läsning

Annons