Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotet mot ondskan

/

Annons

Riktigt läbbig ondska är sådan som suger till sig folk. Sådan som förför. Sådan som kryper sig på och förvrider hjärnor. Riktig ondska visar sig inte som ondska, den klär sig i vackra kläder och vill att du ska klä dig likadant. Och när kritiska röster börjar peka och säga "Men hörrni, det där är ju ondska, förklädd i bling, bling". Då börjar ondskan förlöjliga och skratta: "Ha, ha, ha. Du måste vara en rädd en, som tror att lilla jag skulle kunna göra något ont."

Som Idol. Den här säsongen vinklar man på storhetsvansinne. På att Idol har planer på att ta över världen. Så att folk ska fatta hur dum, hur löjlig tanken är. Kritiken vänds mot kritikern själv.

Idol är ondska. Idol vill att allt ska vara samma. Idol inte bara ger folk vad folk vill ha. Idol är med och formar vad folk ska vilja ha. Idol är för de rädda. För de som vill spela safe. Om idol var en outfit skulle det vara vita converse, chinos och liten svart skinnjacka. Om Idol åkte på semester blev det all inclusive i Thailand eller möjligen en helg på spa i Sunne.

Om Idol var en tavla så skulle den vara en oljemålning från Ikea, gjord i tiotusentals ex. Om idol lagade mat så skulle det bli kött och bea varenda jävla kväll.

Idol är en massproducerad palestinasjal från H&M som tyst och effektivt kväver det som sticker ut.

"Din strupe säljer skivor" säger Andreas Carlsson och blottar tänderna.

Ja, varför öppna dörrar till alternativa sätt att uttrycka sig? Håll folk i schack. Det blir minst krångligt och mest lönsamt.

"Idol är en för stor grej för att tramsas bort" fortsätter Carlsson när några tonåringar vågar göra precis det varenda normal tonåring egentligen borde vilja göra; kliva in utklädda till siamesiska tvillingar och larva bort tre minuter framför tv-kamera och jury.

Slurp, säger det så har en av dem sugits upp i det ondskefulla Idol-maskineriet. Efter en uppläxning får hon en guldbiljett. Hon är omvänd.

Men det har börjat hända saker. Barnen reser sig. De är beredda att ta ett krig mot Tengil och Katla. I Medierådets rapport Jag ser mig- en etnografisk studie av barns och ungas förhållande till programmet Idol säger de tillfrågade att programmet börjar bli "tjatigt", "lite tråkigt" och "mindre spännande".

Bagge, Carlsson och Jidhe, varningsklockorna ringer. Nu hackar ni tänder av rädsla va? För vad kan vara ett större hot mot er sammansvärjning än de uttråkade barnen? Dem rår ni aldrig på.

Falubegåvningen Malin Brännlund har tagits som gisslan av Idol. Vi våndas (och håller tummarna förstås).

Nu drar Ensam mamma söker igång igen. Är inte mycket för tatueringar men gaddade rockabillytjejen Emma är sötare än socker och coolare än vaniljglass.

Mer läsning

Annons