Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon tar över på SVT

/
  • Sedan början på månaden är Annie Wegelius programdirektör på SVT. Hon ser som sitt viktigaste uppdrag att föra in SVT i den digitala åldern.

Annons

Annie Wegelius tillträdde sin nya tjänst den 1 maj och efterträdde då den nuvarande programdirektören Leif Jakobsson. Hon är ansvarig för allt inom SVT utom nyheter och sport, det vill säga bland annat drama, underhållning och barnprogram.

Hon har en 25 år lång karriär i tv-branschen bakom sig och har tidigare bland annat varit programchef för TV3.

1990 startade hon det egna produktionsblaget Wegelius Television, där programsuccén Så ska det låta utvecklades.

Tillsammans med förra handelsministern Maria Borelius startade hon det interaktiva utbildningsföretaget K-World, med en tv-kanal i det digitala marknätet som bas. Projektet blev emellertid ett fiasko och företaget likviderades 2002.

Som programdirektör tänker hon satsa hårt på att anpassa SVT till det nya digitala medielandskapet. Hon vill också utöka dialogen med tv-tittarna och föra ut program som i dag inte når ut tillräckligt bra.

- SVT står inför en ohygglig utmaning. Medievärlden genomgår just nu sin allra mest grundläggande och djuplodande förändring som den har genomgått under mina 25 år i branschen. Det vi kliver in i nu är en situation i den digitala miljön där alla konkurrerar med alla om publiken uppmärksamhet.

- Jag ser min stora utmaning att matcha SVT:s utbud mot en helt ny typ av efterfrågan och att öka tillgängligheten för att nå ut. Det spelar ingen roll hur kvalitativa program man göra om ingen hittar dem.

Huruvida hon planerar att städa bort eller satsa hårdare på några speciella delar i dagens programutbudet, vill hon inte avslöja. Däremot har hon inga planer på att göra någon riktad satsning mot gruppen unga tittare som i dag sviker tv-tittandet i stora skaror.

- Jag tror att det handlar mindre om att flirta med unga, jag tror att man måste fundera mer på vilken redaktionell attityd man har.

- Vi måste samla ihop oss på det vi är unika på. SVT ska nå alla, men inte jämt och inte med allt. Man ska inte fokusera på en målgrupp. Jag tror inte att det är så enkelt att man gör några sköna ungdomsprogram.

SVT:s vd Eva Hamilton verkade vid lanseringen av Wegelius angelägen om att föregå granskning och kritik mot den nya programdirektören och meddelade att Wegelius träder ur de tre styrelser hon sitter i och säljer sina TV4-aktier.

Undersökningen av hennes bakgrund visade dock fyra betalningsanmärkningar, samt så sent som förra månaden en fortkörning och olovlig körning efter att inte ha förnyat körkortet i tid.

Eva Hamilton verkade tycka att det var ursäktligt.

- Rekryterar man från den kommersiella världen tar man också risken att personen inte i hela sitt liv uppfostrat sig för att leva som en offentlig person. (TT Spektra)

ANNA HEDLUND

Fakta: Fakta/Annie Wegelius:

Född: 1959. Uppvuxen i Stockholm.

Aktuell: Nybliven programdirektör för allmän-tv på SVT.

Bakgrund: Började som producent på produktionsbolaget Mekano 1982. Var med och startade TV3 och jobbade i flera år som kanalens programchef. Har drivit egna produktionsbolaget Wegelius Television och ligger bakom tv-program som "Så ska det låta". Startade det interaktiva utbildningsföretaget K-World med förre handelsministern Maria Borelius 1997. Företaget lades ner 2002. Sedan två år tillbaka är hon styrelseordförande i Det svenska tv-priset som arrangerar Kristallen.

Mer läsning

Annons