Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon skrev 2005 års storsäljare

Annons

Det blev en svenska som tog sig högst upp på listan över de mest sålda böckerna under förra året.

Kajsa Ingemarssons Små citroner gula slog både Dan Browns Änglar och demoner och J K Rowlings Harry Potter och halvblodsprinsen.

-Är det sant? Det är helt otroligt. Det var väldigt roligt att höra, säger Ingemarsson.

Små citroner gula gavs ut redan under 2004 och det är pocketutgåvan av den som sålt bäst under året som gick. Förutom Dan Browns och J K Rowlings storsäljare kom boken också före Alexander McCall Smiths hyllade Damernas detektivbyrå på tidningen Svensk bokhandels försäljningslista.

-Det känns helt fantastiskt. Framför allt det här att boken har sålt sig själv; den har spridit sig från läsare till läsare. Det betyder att folk verkligen har gillat den, säger Kajsa Ingemarsson.

Hon har förutom författarskapet, med På det fjärde ska det ske och Inte enklare än så som föregångare till Små citroner gula, också jobbat som programledare för Teve-tv och medverkat i radions humorprogram På minuten. Dessutom har hon arbetat som översättare och tolk. I dag ser hon sig främst som författare.

-Ja, det är det som är mest jag, det är där jag är mest ÕokompromissadÕ. Det känns som det har tagit en lång väg att hitta fram till det. Det är det jag vill fortsätta med, men sedan är jag ju så här ÕhattifnattigÕ, så det är klart att jag kommer att göra andra saker också.

Efter Små citroner gula kom i höstas Den ryske vännen. Just nu håller Ingemarsson på med ett än så länge hemligt projekt, som också det har med böcker och skrivande att göra, och efter det tänker hon ta tag i arbetet med att skriva en ny roman.

-Jag blir snabbt uttråkad-det är därför jag bytt karriär så många gånger. Så jag kommer att fortsätta försöka utveckla skrivandet, som jag gjorde med Den ryske vännen, säger hon. (TT Spektra)

KARIN FYRLUND

Mer läsning

Annons