Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon ser världen genom barnets fantasi

/

Annons

Romanen är vid första anblicken oansenlig, enkelt berättad och utan några större dramatiska åthävor. Noggrannare besett är den anmärkningsvärt helgjuten i sin komposition och kompromisslöst lojal med sin unga protagonist.

Inte för ett ögonblick lämnar Hyland pojkens ensidiga perspektiv för författarens större överblick och förståelse, allt som sker kommer läsaren till del genom John Egans ögon.

John Egan är en märkvärdig yngling, inte enbart för att han vid blott elva års ålder mäter närmare 1,80 och därför skapar en hel del bryderier för omgivningen som inte vet hur de ska förhålla sig till honom, som barn eller ung vuxen, utan också för att han besitter en unik förmåga att avslöja lögnare.

Gång efter annan skickar han brev till Guinness rekordbok med förhoppningen om att de ska förstå storheten i hans enastående förmåga, sätta honom på prov och slutligen skriva om honom i nästkommande års volym.

Tröstlösa drömmar, givetvis, för John lever i barnets fantasivärld, som flykt undan utanförskapet och annorlundaheten, kan man tänka.

Samtidigt ökar spänningen inom familjen och John tvingas med sina föräldrar flytta ut från farmors hus och bosätta sig i en trång lägenhet i en förslummad miljonprojektsförort utanför Dublin.

Vad som egentligen står på i familjen är något som läsaren aldrig riktigt blir på det klara med eftersom all information därom filtreras genom Johns nyckelhålsperspektiv.

De senaste åren har litteraturen svämmat över av barndomsskildringar och Hylands bok sticker knappast ut i mängden. Den är välskriven, konsekvent genomförd och bitvis suggestivt duperande men ändå är det någonting som inte riktigt fäster.

Om det beror på att barnens mystiska, stängda värld genomlysts så ofta på sistone att detta känns lite ooriginellt eller om det beror på att John Egan själv inte precis är en magnetiskt fängslande bekantskap kan jag inte svara på.

SABINA ÖGREN

Fakta: Litteratur Roman

INGA FLER LÖGNER

M J Hyland

Brombergs

Mer läsning

Annons