Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon kan få sjunga för norska drottningen

/
  • Ida Nordlund. Ida är bosatt i Malmö och jobbar i Hofors under sommaren.  Foto: Arkiv 
  • Drottning Sonja. Kvinnan bakom tävlingen som personligen delar ut priset till vinnaren.  Foto: Lise Åserud

Annons

28-åriga Ida Nordlund lyrisk sopran och "koloratur ibland", enligt henne själv. Hon är född i By utanför Avesta, studerade sång på Musikkonservatoriet på gymnasiet och har sedan utbildat sig till solist på Musikhögskolan i Göteborg. I Dalarna är hon kanske mest känd för att ha spelat Marit i Himlaspelet 2004.

Sista året på utbildningen gjorde hon ett utbytesår i Oslo och där uppmuntrades hon av sin lärare att söka till The Queen Sonja international vocal competition.

- Tävlingen är inte så känd utanför musikkretsar men den är stor och konkurrensen är jättehård, säger Ida Nordlund.

Hon skickade in en ansökan bestående av CV, repertoar och en demoskiva med röstprover. I maj fick hon beskedet att hon är en av 47 semifinalister. Totalt sökte 167 deltagare från hela världen. 17-18 augusti är det semifinal på Musikhögskolan i Oslo.

- Jag har en del vana av att sjunga inför jury eftersom jag varit ute mycket och visat upp mig i olika sammanhang, men det börjar bli mer och mer nervöst. Men det är bra med nervositet, så länge man är väl förberedd.

Finalen går den 22-23 augusti i Operahuset i Oslo. Drottning Sonja är på plats som prisutdelare och tävlingen direktsänds i norsk tv. Vinnaren får förutom pengar även ett ettårskontrakt på Operan i Oslo och en egen turné. Tävlingen har varit startskottet för många karriärer.

- Det vore förstås jätteroligt att vinna, men jag vet inte hur stora mina chanser är. Men man ska aldrig säga aldrig, säger Ida Nordlund som har spenderat våren på ett annat nordiskt operahus: det i Köpenhamn.

Där har hon bland annat sjungit i Wagners Lohengrin och Verdis Boccanegra.

I sommar är hon bosatt i Hofors och gör en del uppträdanden. Den 27 juli sjunger hon i Hofors kyrka.

Mer läsning

Annons