Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon gör klänningar av skräpet

/
  • Dagstidningar och siden kombineras i en avancerade vikningar.FOTO: Maja Persson
  • Läskburkar är materialet i den skimrande silverklänningen.
  • Mormors systers gamla städrock i ny form.
  • Svarta sopsäckar blir ett linne i Hanna Björklund Olssons kollektion.
  • Hanna Björklund Olssons första kollektion har väckt uppmärksamhet. Förra året visades delar på Magasinet i Falun. Nu kan man se hennes plagg på Rättviks kulturhus.Foto: Sofie Antonsson

Återbruk, japansk papperskonst och folklore.
Tre delar som inspirerar när Hanna Björklund Olssons skapar sitt konstfulla mode. Just nu visas delar av hennes första kollektion på Rättviks kulturhus.

Annons

Intresset för konst, hantverk och mode har funnits med så länge Hanna Björklund Olsson kan minnas.

– Jag är uppvuxen i en konst- och hantverksintresserad släkt. Mamma arbetade tidigare på Leksands konstmuseum och jobbar nu på Sätergläntan, min moster är konsthantverkare, säger Hanna.

Miljö och arbetet för ett hållbart samhälle är frågor som intresserar henne lika mycket som kläddesign, konst och arbetet med textilierna.

– För mig finns det ingen motsättning, jag vill visa att det är möjligt att förena båda delarna, säger Hanna.

Som projektarbete under sista året på naturvetenskapliga programmet i Leksand tog hon fram en kollektion där utmaningen var att göra så få avtryck som möjligt i naturen.

– Jag påverkades av rapporteringen kring bomullsindustrins negativa effekt på människor och miljö, säger Hanna.

I kollektionen har gamla gardiner, sopsäckar, tidningar och urdruckna läskburkar blivit material som sedan använts i klänningar, shorts och toppar.

Vissa av plaggen visades förra våren i utställningen Recycle Art på Magasinet i Falun, utställningen var en del i Framtidsveckan.

Just nu kan flera av hennes plagg och fotografier av kollektionen ses på Kulturhuset i Rättvik där hennes verk ingår i utställningen Re-Form tillsammans med verk av konstnärerna Anna Sjons Nilsson, Emma Billbäck och Inger Meyer.

– Det är roligt att jag blev tillfrågad, både att få visa upp det jag gör och att vara med och påverka för ett mer hållbart samhälle, säger Hanna som just nu går första året på Stenebyskolan i Dalslånged, inriktning kläder.

Hanna vill vidareutbilda sig och fortsätta att jobba inom modeindustrin - utan att göra avkall på miljökrav eller att behöva acceptera att de som arbetar med kläderna far illa.

– Jag vill fortsätta göra de kläder jag gör i dag där jag mixar olika intryck och gör något eget av det. Oväntat men ändå bärbart.

Mer läsning

Annons