Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon gör Carmen till sin

/
  • Rutinerad. Anzelina Shvachka är förtrogen med rollen som Carmen, som hon gjort ett stort antal gånger. I morgon sjunger hon i Dalhalla.  Foto: Jens Runnberg

Annons

I många moderna uppsättningar ses den syn på kärlek som Carmen lägger fram i sin berömda habanera som en överlevnadsstrategi i en patriarkal och grym miljö.

När det blir allvar i kärleken med någon man drar hon vidare till nästa; friheten, att inte någon annan ska bestämma över henne, är viktigare än förhållandena.

Anzelina Shvachka har en annan tolkning. Hon menar att Carmen drömmer om att hitta äkta kärlek, att hon hittar den i José och att affären med Escamillo är att betrakta som ett försök från Carmens sida att glömma José.

- Hon avstår José för att inte förråda honom, för att hon älskar honom, helt enkelt. Hon är fatalist och tar kortspådomen om döden på stort allvar. När de inte kan leva tillsammans är det bättre för henne att dö.

Shvachka accepterar inte en tolkningstradition där det ses som att Carmen utnyttjar José och överger honom. Hon har fört fram sina åsikter med sådan skärpa att regissören Albert-André Lhereux tagit dem nästan helt till sig och skämtsamt kallar henne "min assistent".

- Carmen är en stark kvinna. Hon menar inte alltid vad hon säger i sina försök att bryta med José, men hon gör det för hans bästa.

Rollen är Shvachkas favorit för att den ger utrymme för att röstligt gestalta komiska, lyriska och dramatiska avsnitt. Den är innehållsrik, omfångsrik, men Shvachka känner ändå att den ligger bekvämt för hennes röst.

- Den är skriven för en hög mezzo och det är därför sopraner gör den ibland. Det hörs i musiken att Bizet älskade den första sångerskan som gjorde rollen och som han skrev den för.

Shvachka trivs bäst i den ryska repertoaren, som hon anser är svårare än italiensk och fransk, såväl psykologiskt som vokalt.

- Det är ofta väldigt lidande karaktärer. Jag tycker om att lida på scen, ha ha.

Bland rollerna märks Marina Mnishek i Boris Godunov, Pollina i Sader dam, Kontchakovna i Furst Igor, Olga i Eugen Onegin, Amneris i Aïda, Adalgisa i Norma och Eboli i Don Carlos.

Anzelina Shvachka har sjungit Carmen i 64 föreställningar, varav ett flertal i uppsättningen som i morgon kväll får nypremiär och adapteras för Dalhallas unika förutsättningar.

- Jag hade hört talas om Dalhallas fina akustik men trodde ändå inte att det skulle vara möjligt att nå ut med rösten i ett så enormt auditorium. Men när jag fick prova att sjunga märkte jag ju att det gick bra.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons