Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon fick första Malmlöf-Forssling-priset

/

Annons

Med sin prissumma om 75000 kronor är priset som delas ut i Malmlöf-Forsslings namn ett av de största prisen i svenskt musikliv. Och nämnden, som innehåller dirigenten Cecilia Rydinger Alin, musikproducenten och recensenten i denna tidning Christer Eklund, tonsättaren Miklós Maros samt rektorn Gunnar Crantz, valde att ge priset till en mycket flitig, bred och av många hörd kompositör.

af Malmborg Ward har en brokig musikbakgrund med inslag som 440 högskolepoäng inom musikstudiet, pianistrollen i På spårets husband Stella, Prix Italia för radiooperan Hittekvinnan och kompositör för showen Lill & Svensson.

af Malmborg Ward har komponerat flera verk för tv, varför Eklund vid presentationen gissade att hon är en kompositör som många hört utan att veta om det.

Det har bland annat handlat om verket Junisång som Sveriges Radios symfoniorkester spelade i SVT i somras, musiken till 2005 års julkalender En decemberdröm och en tv-bearbetning av Rosenbergs Porträttet. Prismotiveringen lyder:

Paula af Malmborg Ward är sångerska, arrangör, pianist och dirigent och har sedan tjugo år komponerat teatermusik, musikdramatik och opera, därtill både kammarmusik, kör- och orkesterverk. Hon tilldelas det allra första priset ur Carin Malmlöf-Forsslings fond, som en av sin generations mest framstående tonsättare - en ovanligt personlig sådan och av musik i alla former, där hennes operor haft stor framgång och hennes skapande för och i radio- och TV-medierna nått mångmiljonpublik.

Kulturredaktionen återkommer med ett mer djuplodande porträtt senare.

Mer läsning

Annons