Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon blev Linnés barska hustru

Annons

LitteraturFaluflickan Sara Lisa (Elisabeth) Moraeus lärde Linné känna 1933-34, när han tillbringade julferierna i gruvstaden hos en studiekamrats familj. Hon var dotter till den förmögne provinsial- och gruvläkaren Johannes Moraeus och familjerna i Faluns lilla grupp av borgare umgicks.

I den mån hustrun alls förekommit i Linnébiografierna har hon mest beskrivits som vetenskapsmannens barska maka.

Att hon var en krutgumma förstår man när man läser historikern Tomas Tullbergs biografiska studie Sara Lisa von Linné, en liten särskrift som utgör Svenska Linnésällskapets årsskrift 2006.

Upp i hög ålder drev Sara Lisa ensam gården på Hammarby utanför Uppsala, utökade jordbruket och sägs ha varit uppskattad av ortsbefolkningen. Sara Lisa Linné blev 90 år och överlevde sin man i trettio år.

Tomas Tullbergs forskning dammsuger alla korn av fakta om Sara Lisa von Linné, men bristen på personliga brev och dagböcker gör bilden av henne fragmentarisk.

Ändå lyckas han nyansera karaktärsteckningen. Hon var inte bara en snål hushållerska som sålde bort Linnés samlingar till London. Hennes sparsamhet kan ha varit nödtvungen-Linnés berömmelse gjorde honom faktiskt inte rik-och beträffande samlingarna lär Linné ha bett henne sälja dem till högstbjudande.

Linné själv beskriver hustrun i uppskattande ordalag och klagar bara när hon är sjuk och han inte får de omsorger han är van vid. Bilden av Sara Lisa bygger mycket på citatet från en av Linnés utländska lärljungar, dansken Johan Christian Fabricius: "Hon är en stor, stark kvinna, härsklysten, egennyttig och helt utan kultur, hon fördrev ofta glädjen från våra sammankomster".

Kanske var Sara Lisa efter 25 år med gratisboende studenter i hemmet lite trött, funderar Tomas Tullberg. Särskilt som hon inte kunde kommunicera med dem på utländska språk.

Under ungdomsåren i Falun tillhörde dans och kortspel nöjena. I Uppsala spelade Sara Lisa gärna ett parti med gästande studenter och tog med sig döttrarna till dans på slottet. Hon tycks ha haft vänskapliga relationer till flera av Linnés kollegor och lärjungar.

Familjelivet var inte alltid sorglöst. Förhållandet till ende sonen var av oklar anledning miserabelt. Av sju barn dog tre i späd ålder. En bortgift dotter blev så illa behandlad av sin man att Sara Lisa tog tillbaka henne i hemmet.

Sara Lisa Linné var en kvinna från en annan tid, uppfostrad på en gård på landet i en anda av gammaltestamentliga ideal. En kvinna skulle främst vara duktig husmor, språk och studier prioriterades inte ens i välbärgade socialgrupper.

Säkert var det också Linnés ideal. Han bestämde uttryckligen att hans egna döttrar skulle uppfostras till "dugliga husmödrar och ej i flärd och fåfänga".

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons