Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon bjuder på sig själv

Annons

Det har gått drygt ett år sedan "Lena Philipsson" hade premiär på Hamburger Börs i Stockholm. Då var huvudpersonen nervös över mottagandet, nu kan hon se tillbaka på en period av både pressrosor och publikens applåder. Lovorden har haglat över hennes självironi i texterna och den musikaliska kvaliteten.

- Jag har ju aldrig klarat av att vara "stjärna" utan gillar svart humor och att kunna prata om hur illa allt ska gå. Mycket av framgången beror nog på att jag bjuder väldigt mycket på mig själv.

Showen är centrerad runt Lena Philipsson: Vetlandatjejen som syr sina kläder själv, rullar på r-en, sjunger "Dansa i neon" och har levt tillsammans med filmaren Måns Herngren.

Genombrottet kom 1986 när hon sjöng "Kärleken är evig" i Schlager-SM. Sedan dess har karriären gått upp och ner: en sågad turné 1994 gjorde att hon drog sig tillbaka för att komma tillbaka med buller och bång förra året.

Över 100 000 människor har sett senaste showen, "Lena Philipsson", på Rondo i Göteborg och på Hamburger Börs i Stockholm.

- Innan var jag lite orolig för att det skulle vara ointressant när så mycket kretsade runt mig. Hade showen sågats hade det ju varit en sågning av mig. Det var skönt att det inte blev så.

Hon har valt att strunta i skillnaden mellan att göra 66 föreställningar i samma lokal och att turnera Sverige runt med allt vad det innebär av nya lokaler med olika förutsättningar. Det finns scentekniker som får bekymra sig om det. Lena Philipsson tänker inte servera en sämre show i Falun eller Sundsvall än vad hon gjort i Göteborg och Stockholm.

Du har gjort "Lena Philipsson" i över ett år, blir du inte mätt?

- Det är en händelserik föreställning. Full fart från första tonen till sista. Det svåraste momentet är egentligen pratorna, att få dem att låta som om det är första gången man säger dem. Den stora skillnaden är väl egentligen att nu behöver jag inte lägga hela dagen på att förbereda föreställningen på kvällen. Jag är mer avslappnad efter att ha gjort så många shower och det känns bra.

Har du något favoritnummer?

- Det är jätteroligt att sätta sig och spela piano i "Bästa vänner", att få vara med de andra musikanterna.

Trots att det gått många år sedan hon lämnade Småland finns landskapet kvar i hennes hjärta. Mest spänd är hon inför showen i Jönköping, där hon tidigare bott. Närheten till Vetlanda sätter extra guldkant på föreställningen.

- Dessutom hade jag min enda skandal i Jönköping. Jag uppträdde där en nyårsafton och en musiker och en råddare hade förstört ett hotellrum. Det var när jag fortfarande bodde där så tidningarna kom ju och knackade på dagen efter. Det blev rubriker om det och jag visste inte om jag skulle vara stolt eller skämmas.

Krogshowen har tagit upp mycket av Lena Philipssons tid senaste året men hon berättar att hon arbetar med en ny skiva. Låtskrivare finns med i projektet men hon saknar någon att jobba med, en pådrivande kraft.

- Det är så tråkigt att jobba själv, jag skulle vilja hitta en kompanjon att producera med. (PM)

Faktaruta:fakta | så här turnerar Lena Philipsson
20/2-1/3 Malmö, Slagthuset, sex föreställningar.
7/3 Kalmar, Kalmarsalen
14/3 Halmstad, Halmstads Teater
15/3 Linköping, Konserthuset
26/3 Östersund, Sporthallen
28/3 Umeå, Aula Nordica
29/3 Piteå, Pite Havsbad
30/3 Sundsvall, Tonhallen
2/4 Falun, Lugnet
4/4 Gävle, Konserthuset
10/4 Örebro, Idrottshuset
11/4 Norrköping, Louis De Geer Hallen
17/4 Västerås, Konserthuset
18/4 Jönköping, Konserthuset
25/4 Karlstad, Sundstahallen
26/4 Skövde, Blå Hallen

JOHAN SJÖSTRAND

Mer läsning

Annons