Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt betyg för sen romandebut

Annons

LitteraturNär mamma och pappa sover stupfulla mitt på dagen, när mat och rena kläder tryter och skammen tynger tung som ett ankare-då har det sina sidor att vara liten och rädd och mitt i skräcken älska de där redlösa föräldravraken.

Men det är vad barnet Leena gör i Susanna Alakoskis starka barndomsskildring Svinalängorna, en debut som ruskar om och berör och som i förrgår gav henne Augustpriset i skönlitterära klassen.

Alakoski och hennes Leena har båda finska föräldrar som invandrat till Skåne. Vad mer som förenar dem får läsaren grubbla över, men för Leena gäller detta:

Som liten flyttar hon och hennes familj in i ett nybyggt bostadsområde i Ystad med det bedrägliga namnet Fridhem, som snart kommer att ersättas av det hånfulla Svinalängorna.

I lägenheterna bor de fattiga och utstötta. Arbetar gör man på skyddad verkstad eller med städning och tidningsutbärning. Nästan alla vuxna super. Hustrur och barn misshandlas.

Genom tunna väggar och nyckelhål hör och iakttar ungarna de vuxnas aktiviteter. Som en skimrande vilopunkt från helvetet finns mellanstadiet med magistern, denne "pappalärargud" som ser ungarna och kan hantera dem.

När världen gungar hemma hos Leena försöker hon betvinga makterna med alla medel, också genom den Gud hon inte tror på. Snart börjar man älska denna unge och följer med värme och inlevelse hennes liv tillsammans med bästisarna.

Alakoski förmår rada upp händelser och fakta på samma sätt som företrädare för den hårdkokta stilen och liksom dem ladda den avskalade texten med elektrifierande spänning.

Högt betyg till 44-åriga Susanna Alakoski och hennes glödgade debut!

INGER DAHLMAN

Mer läsning

Annons