Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärtat klappar på nätet

Annons

På kort tid kan djupa relationer uppstå på nätet, vänskapsband knyts och ibland blir det kärlek vid första tangentslaget när man upplever sig sedd och förstådd av någon man aldrig mött.

I skydd av anonymiteten kan man visa vem man verkligen är eller vill vara genom att skapa sig en helt ny personlighet. Man får möjlighet att utan vidare konsekvenser experimentera med sitt liv. Den omdanade personligheten kan förstås bli ett problem om man går vidare och bestämmer träff IRL (in real life).

Med hjälp av undersökningar och intervjuer redovisar etnologen och journalisten Nicolas Jacquemots hur möten på Internet ser ut. Han vidgar även perspektivet till att beskriva hur vi i vår kultur ser på kärlek, sex och relationer och hur cyberrymden eventuellt förändrat vår syn på kontakt- och samlevnadsformerna.

Men det blir mer frågor än svar. De framtida konsekvenserna av de nya umgängesformerna kan man bara spekulera i och chattarens syn på kärlek, visar det sig, skiljer sig inte så mycket från andras.

Det är intervjuerna som är behållningen snarare än Jacquemots försök att placera dem i ett socialt och kulturellt sammanhang.

En av de stora fördelarna med möten på nätet är att utseendet är sekundärt, man möts via ordet och upprättar en relation som ligger bortom kroppens språk och signaler. Samtidigt tycks utseendet förr eller senare just vara det allra viktigaste och särskilt för dem som tar kontakt via gay-sajterna.

Lättnaden i att kunna mötas utan att bli sedd, och upptagenheten vid den andres utseende är ett av nätets paradoxer och ett uttryck för genomslagskraften i vår kulturs kroppskult.

De sociala nätverken inkluderar möjligen, men inte nödvändigtvis, fler gemenskaper utanför familjen. Jacquemot diskuterar huruvida vår kultur snarare är en behovs- och tillfredställelsekultur än en narcissistisk sådan. Själv lutar jag mot att den är en blandning av båda. Det är som diskussionsunderlag - gärna i skolorna - Jacquemots bok lämpar sig bäst.

HENRIETTE ZORN

Mer läsning

Annons