Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärta och själ öppnade Roskilde

Annons

rock | Hultsfred

Manu Chao & Radio Bemba Sound System

Orange scen, torsdag

Efter konserten i Gröna tältet på Roskilde förra året fanns det de som hävdade att Manu Chao var den festivalens absoluta höjdpunkt. Det fanns till och med de som hävdade att konserten i Gröna i fjol var en av Roskildefestivalens absoluta höjdpunkter någonsin.

Och den här torsdagkvällen kliver Manu Chao och hans Radio Bemba Sound System in och gör om hela grejen på största festivalscenen - Orange.

Vi får 90 glädjesprakande, magiska, svindlande svettiga minuter rå danskraft och otyglad musikalisk glädje. Vi får märg och blod och hjärta och själ. Vi får en underbar kollektiv upplevelse.

Förutsättningarna är perfekta. En stor och varm sol delar molnen och får stora scenen att påminna om en färsk och nyskuren apelsin.

Mitt i publikhavet stinker det dock "tre dagar in" redan klockan halv åtta denna första kväll, ett slags myskig doftblandning av marijuanarök och härsken svett.

Manu Chao leder sitt vilda punkiga världsstorband genom ett fullständigt förföriskt, snudd på 100-procentigt set.

Gänget lirar ska-rock med turkisk peppar på, och kryddar sin reggae med en nypa salt från sambans rike. Det är en frenetisk partyblandning som ofta snuddar vid det maniska. Ett slags ompa-ompa i 190 kilometer i timman, med idel oväntade tvärnitar och omstarter och knyckiga krumbukter. Men framför allt så svider det av äkthet, värme och glädje, och det är så bra att gräsmattan framför Orange scen nästan välter omkull av kicken. Mot slutet spettar den karismatiske franske lille före detta Mano Negra-frontaren iväg ett specialnummer från sina spanska hemkvarter, och ryar passionerat "Es a la rumba de Barcelona!" så det dånar i PA-systemet. Gänget avrundar sina briljanta 90 minuter på scenen med "Clandestino" och "Me Gustas Tu".

Politisk musik? Javisst. Radio Bemba Sound System är ett reggae-punkrock-världsmusik-storband med rätt att partaja sina meningsmotståndare medvetslösa, och Manu Chao är en frontare som får sina vänner att dansa med en sådan stor och uppenbar glädje att fienderna antingen måste lägga sig ned och självdö eller kapitulera och svänga med.

Manu Chao och Radio Bemba Sound System var självlysande på Orange scen den här torsdagkvällen.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons