Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Himmel eller helvete?

Annons

Himlaspelet - Rune Lindströms spel om en väg som till himlen bär. Skrivet på vers och Leksandsmål med många bibliska och historiska referenser, har ett större djup än de flesta känner till.

Pjäsen var tänkt som en teaterföreställning mitt under andra världskriget, ett tack till Leksandsborna som givit den unge Rune Lindström en strimma hopp om en fredlig framtid.

Genom att sätta Himlaspelets text i fokus och ge en historisk bakgrund som vid närmare eftertanke är lika aktuell i dag, hoppas Himlaspelets styrelse nu kunna locka fler att se spelet i framtiden.

- Rune Lindström hade en förmåga att både i text och bild vrida till det lite så att man får en aha-upplevelse, säger Birgit Carlstén, ny regissör för Himlaspelet.

- Mitt i det djupa allvaret finns en knorr och i det lustiga kommer plötsligt en skärpning i tonen och det blir ett allvar.

Redan nu är man i full gång med planerna inför nypremiären år 2007 då bland annat Sätergläntans elever kommer att engageras för dekor och kläder via utbildningarna inom sömnad, smide och trä.

- Min vision är att vi har en ny scen som går lätt att montera och demontera och att vi håller till i Gropen. Sedan får vi se hur det blir, jag håller inte i pengarna, säger Carlstén.

Parallellt med planerna för nypremiären av spelet pågår också arbetet med den föreställning som ska ges i Sveasalen i Leksand i sommar. En föreställning där alla inblandade har lokal förankring på något sätt och där man vänder och vrider på Rune Lindströms person och begrepp för nya spännande upptäckter.

Vem var kurbitsmålaren? Vad händer när Mats möter sin Marit? Hur var deras kärlekssaga egentigen?

Frågor som kanske får svar. Enligt programmet utlovas en lärorik resa och en överrasknade färdkost.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons