Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Himlaspelets perukmakare får stipendium

Annons

När Himlaspelet sätter igång blir det många arbetstimmar för Anna-Carin Lock från Gustafs. Det är många skådespelare som ska sminkas och många peruker som ska friseras inför varje föreställning. I år är det hennes fjärde sommar och lagom till premiären har hon fått årets stipendium på 6 000 kronor ur Rune Lindströms minnesfond.

- Jag blev jätteglad när jag fick reda på det. Det finns inte så många stipendium att söka i mitt yrke, så det är kul när man väl får ett och någon förstår vad man gör, säger Anna-Carin.

Anna-Carin Lock är snart tjugofem år och utbildad maskör och perukmakare. Under tre år har hon gått som lärling hos Jenny Martinpelto i Stockholm och i våras blev hon färdig. Det senaste projektet var Chess på Cirkus och i höst väntar Chinateatern. Hon har också jobbat på Folkoperan och Stadsteatern i Stockholm, på tv-produktioner och på musikalen Evita på GöteborgsOperan.

Ibland har Anna-Carins i uppdrag att knyta peruker i förväg åt till exempel en teaterpjäs. Ett tidskrävande arbete eftersom en peruk tar minst en vecka att tillverka. Andra gånger jobbar hon som maskör under en hel uppsättning. Då lägger hon smink och fixar med maskeringar som lösnäsor och löständer.

Arbetet med Himlaspelets sammanlagt sextio peruker börjar redan på våren. Nytillkomna skådespelare måste få skräddarsydda peruker och gamla ska lagas. Sminkningen på föreställningarna får hon hjälp med. Trots att det är intensivt tycker Anna-Carin om somrarna i gropen.

- Vi är lite som en stor familj, man lär känna folk och många är med år från år, säger Anna-Carin.

MARIA ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons