Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Himlarock för sjunde gången

Annons

I kväll är det dags för den sjunde upplagan av himlarocken. Nio band står på scenen. Ett av dem är 1978, som gör sin tredje spelning någonsin.

Men det är inga färskingar som ligger bakom - bland medlemmarna hittar vi Stiko Per Larsson från Josh`s Mirage och Makkan Johansson från Voyagerband.

- Jag och Makkan gick i samma klass på gymnasiet i Leksand och träffades igen på en återträff förra året, säger Stiko Per Larsson.

- Vi hade pratat tidigare om att spela ihop och kände att nu var det dags dra i gång något. Båda bor i Stockholm nu också.

De började skriva låtar och snart anslöt sig Mats Winkvist och Niklas Lindström, som är den enda som inte kommer från Dalarna.

Att språket blev svenska var mer eller mindre något som gav sig självt. Ingen av dem hade gjort det förut och dessutom anser de att rockmusik på det svenska språket är en bristvara.

Inspiration hämtar de från bland andra Imperiet, John Holm och till och med Noice.

- Det är de gamla rackarna som influerat oss, inte så mycket Winnerbäck eller Lundell.

Namnet 1978 kan låta kryptiskt, men det känns klockrent, menar Stiko Per Larsson. Det råkar bland annat vara året både han och Makkan Johansson är födda.

- Det är knepigt att komma på bra namn på svenska. 1978 är ett schysst namn.

1978 har spelat in några låtar och intresse finns från en del skivbolag. I och med att Stiko Per Larsson jobbar på ett skivbolag själv har han fått värdefulla erfarenheter hur den världen fungerar.

- Det händer inget på bara några inspelningar. Man måste fixa gig. Det är en process som inte har så mycket med musik att göra. Men får vi inget napp startar vi ett eget skivbolag och söker distribution på annat håll.

Josh`s Mirage ligger för närvarande på is och det är oklart hur framtiden ser ut. Voyagerband lever dock och har hälsan och ska även de spela på Himlarocken.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons