Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hett som i Sahara på FFF

Annons

Det har varit mycket väsen kring årets Falu folkmusikfestival. I vintras var kulmen nådd, festivalen stämde kommunen för uteblivet bidrag på 1,8 miljoner kronor och strax efter det lade Falu kommun ut festivaluppdraget på turistbyrån. Men trots ställningskrig och en nedbantad bidragspott så kan festivalgeneral Hans Hjort presentera band som Tinariwen och Culture Musical Club.

Tinariwen besökte festivalen redan 2002 och då lirade de sköna arabiska ökenbluesvarianter på elgitarr i vit nomadklädnad.

Bandet Tinariwen bildades i de libyska militärlägren i Saharaöknen, deras musikstil kallas tishoumaren och kan översättas som upprorets musik.

Även Culture Musical Club har en del arabiska inslag i sin musik, men även indiska, indonesiska och afrikanska. Stilen kallas taarab. Dessutom kommer 93-åriga östafrikanska sångerskan Bi Kudude Baraka. Fler artister är bokade, men det dröjer ytterligare några dagar innan programmet släpps, meddelar Hans Hjort. Sommarens Falu folkmusikfestival är beräknad till den 13-17 juli.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons