Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hetsiga toner i bygdegården

/
  • Har befälet. Turnén där Anders Jakobsson leder länsorkesterns stråksektion gästar Dalfors bygdegård ikväll och Säters kyrka i morgon kväll.

Annons

Konsertens pärla fanns i den första avdelningen, Griegs arrangemang av sin sång Det forste mote framfördes lyhört och kongenialt med Griegs lyriska ambitioner.

Styckena Kulokk och Stabbelaten skulle jag emellertid inte placerat i Griegs tidevarv, det första andades filmmusik från första halvan av 1900-talet och de humoristiska och näranog jazziga tongångarna i det andra hade jag heller inte trott kunde tillskrivas Grieg.

Per G Larsson och Mats Heinemann har skäl att vara mycket nöjda med sina insatser på piccolotrumpet i Vivaldis enda trumpetkonsert. Verket bygger i stor utsträckning på kanon- eller ekovariationer. Plus även för cellisten Marika Erlandsson som var bekväm i rollen som cembalist i Vivaldikonserten.

Under konsertmästare Anders Jakobssons färla kom Holbergssviten att utföras med starka dynamiska betoningar. Ett mer återhållet uttryck hade varit bättre i lokalen. En och annan intonation hade också kunnat slipas till. Gavotten var svängig, preludiet närmast hetsigt.

II: Våren, publikfriaren ur Elegiske melodier framfördes med ett starkt sentiment. Gästande Gudmund Ingvall i cellostämman var en elegant bekantskap.

JENS RUNNBERG

Fakta: Musik Klassiskt

VACKRA STRÅKAR

Dalasinfoniettans stråkar

Per G Larsson, trumpet

Mats Heinemann, trumpet

Kersti Macklin, recitation

Musik av Grieg, Vivaldi

Publik: Cirka 30

Församlingshemmet, Norr Amsberg, 16/5

Mer läsning

Annons