Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het rock i is- ladan aladan

Annons

Först ut är Sugarplum Fairy, som kan blicka tillbaka på ett år där det mesta har lossnat. De har hoppat upp åtskilliga pinnhål, både låtskrivarmässigt och i karriären. Singeln Last Chance (äntligen har de valt en av de bästa albumlåtarna som singel) från senaste plattan klättrar på Tracks och får också öppna spelningen. Sedan fortsätter de med den likaledes starka The Soul of the Sun.

Alla låtar håller visserligen inte samma klass, men när allt klaffar så är de faktiskt ohyggligt bra. Förutom den knäckande inledningen höjer exempelvis Visible Karma och gamla Sail Beyond Doubt temperaturen några extra grader. Några strofer ur Wonderwall övergår i Illusion of Conclusion på ett ganska genialt sätt. Bandet är väl sammansvetsat och supertajt. De verkar kanske inte taggade till hundra procent den här kvällen. Victor Norén, som egentligen är den borne frontaren, känns faktiskt lite blasé. Men om han har en aura av distanserad rockstjärna så kör brorsan Calle med en öppnare famn. Han hoppar ner till kravallstaketet och är den som oftast ser till att inkludera publiken.

De kompletterar varandra ganska fint. Och att ett band har två sådana sångröster hör inte till vanligheterna.

Efter dessa bildsköna Borlängebor kliver ett gäng sluskar från Götet upp med en annan agenda. Hardcore Superstar är kanske en enda stor vandrande rockkliché, men det går faktiskt inte att värja sig. Inte när de skrivit några av de svängigaste rockdängorna som gjorts i det gunsÕnÕroses-doftande hårdrocksfacket på senare år. De har äntligen lyckats kombinera skitigt gitarrspel, stökighet och klockrena refränger på ett sätt som höjer dem över mängden. Och detta från att tidigare ha varit ett ganska sopigt band. Live är de också riktigt bra och lyfter till och med det gamla materialet.

Sångaren Jocke Bergs (med världens plattaste frisyr) mellansnack lämnar inga djupare intryck utan handlar mest om "Kom igen Älvdalen" och "Händerna i luften". Men så kliver gitarristen Silver fram till micken i sista stund och drämmer till med ett "Sugarplum Fairy är ett band som gillar att rocka - vi är ett band som gillar att knulla".

Då blir de så där töntiga som befarat. Men alltid blir någon 14-åring impad.

Nästa år är det 20-årsjubileum för Luciafestinatt. I ljuset av denna sällsynt lyckade 19-årsupplaga så har arrangörerna en delikat uppgift att toppa formen ytterligare. Det gamla publikrekordet är, om inte slaget, så i alla fall tangerat.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons