Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Her Majesty ryggar inte för känslostormar

Annons

I en bransch där de flesta debutanter är tjuriga 19-åringar med en samstämd förkärlek för svartvita kläder och långa luggar är Her Majestys spretiga framtoning ett välkommet avbrott. Måns Jälevik och Timo Räisänen ser ut som om de kommer från helt olika band - Jälevik med tatueringar som slingrar sig runt hals och armar och piercningar i näsa, haka och mungipor, Räisänen med buslugg och poptröja med texten "Timo hjärta Diana" (han ska gifta sig i sommar). De flesta i bandet är runt 30 och Måns Jälevik tror att åldern påverkar möjligheten att göra musik med hjärta.

- Det är det klassiska att när killar kramas så slår de varandra samtidigt och säger "fan, du är en jävligt bra kille" i stället för att säga "jag tycker verkligen om dig". För mig har det tagit lång tid...

... att bli en känslig kille, inflikar Timo Räisänen med ett flin.

- Ja. I alla fall att släppa fram känslor. I stället för att smyga in någonting i musiken så kan man säga "det här handlar det om". En flygel behöver inte vara distad, den kan bara få vara en flygel.

Her Majesty uppstod ur askan efter Göteborgska 90-talsbandet Sludge Nation, som spåddes en lysande framtid men sjabblades bort under en misslyckad USA-satsning. Efter tre år isär började fyra av medlemmarna spela tillsammans igen med två nytillskott och 2001 föddes Her Majesty.

Bandet var omtalat i medierna redan innan debutsingeln I'm fire c'mon! släpptes i februari. En av anledningarna är att gitarristen och producenten Timo Räisänen, som känt Sludge Nation-medlemmarna i nästan 9 år, är Håkan Hellströms producent och högra hand. I de första artiklarna om Her Majesty omnämndes de som Timos soloprojekt.

- Det var som när Känn ingen sorg för mig Göteborg kom och folk skrev att "det hörs tydligt att det är Broder Daniel som kompar". Och det var det ju inte. Timo spelar gitarr och körar, men den kreativa processen färgas av alla i bandet, säger Måns Jälevik.

- Det är ju faktiskt ganska oundvikligt - när Dave Grohl bildade Foo Fighters var han ju "Dave Grohl från Nirvana" hur länge som helst, säger Timo . Men ju mer folk har hört, desto mer har de fattat att det inte har något med Håkan att göra. Vi hade kunnat rida på vågen, men är så oerhört stolta över det vi har gjort.

Skivan är inspelad i den numera legendariska Music.A.Matic-studion i Göteborg, hemmastudio för band som Soundtack of our Lives, Broder Daniel och Bad Cash Quartet. Där spelade Håkan Hellström in Känn ingen sorg för mig Göteborg och Silverbullit den kritikerrosade Citizen bird. Här kommer och går banden som de vill utan den disciplin som är självklar i en större studio.

- Det är schysst att en av Sveriges absolut bästa gitarrmusikstudior kan vara så. Att det inte behöver vara så strikt och polerat, att man inte behöver hålla koll på klockan och pengarna. Det finns bra värme i Music.

A.Matic, säger Måns Jälevik.

I filmen "Happiness" skildras några människors liv och hur deras val vänder uppochner på tillvaron. Men precis som mörker är en förutsättning för ljus är den nattsvarta filmen full av humor som lämnar öppningar för någon typ av ljusning.

- Filmen är något som alla i bandet har gemensamt, säger Måns Jälevik. Att utgången inte alltid behöver vara becksvart. Man kan vara glad över att något obehagligt är över eller för att det inte hänt något obehagligt på länge, eller för att allt känns toppen. Det är ju de stunderna som får en att gå vidare. Öarna.

I sommar väntar Kalasturnén och spelning på Peace and Lovefestivalen i Borlänge. (PM)

KARIN SVENSSON

Mer läsning

Annons