Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henrik Schyffert släpper sargen

Annons

Det är Henrik Schyfferts första stand up-uppträdande utanför Stockholm. Och tillsammans med Måns Möller intar han Harrys scen.

I somras bestämde sig Henrik Schyffert för att släppa sargen och göra ståupp-komik när det är som mest ohippt och ute.

Släppa sargen?

- Tidigare har jag aldrig vågat, det är som när man ska åka skridskor och står kvar vid sargen och tittar på de andra som flyger fram där ute på isen. Jag bestämde mig helt enkelt för att släppa sargen i år och börja göra de saker jag länge drömt om att göra, men aldrig gjort. Som till exempel att bli programledare för Parlamentet och göra stand-up.

Hittills har det gått både bra och dåligt för Schyffert och hans stand-upshower i Stockholm. Varför då?

- Det handlar så mycket om dagsformen. Ofta när det går dåligt är det för att man slarvar och pratar för fort. Proffsen misslyckas aldrig. Och det gäller att förbereda sig ordentligt.

Förbereda spontaniteter menar du?

- För att kunna improvisera så måste man först kunna texten ordentligt.

Tycker du själv att du är rolig?

- Jag vill bli rolig, det är ett steg i min utveckling.

Är det någon i din familj som är rolig?

- Nej, ha, ha. Min morfar var rolig. Han klädde ut sig till Stalin och så, det var roligt.

Är det svårt för dig att bli tagen på allvar?

- Nej, jag tycker nog att jag blir det. Harry Schein sa väl att det värsta med att vara komiker är att inte bli tagen på allvar, men så tycker inte jag att det är. Det ligger otroligt mycket allvar bakom humor, det är därför det är så viktigt.

Har du gått på charmskola?

- Inte riktigt, men jag har gått en kurs, när jag bodde i New York så tog jag fyra lektioner i stand up. Det handlar mycket om att skriva. Om man skriver fem A4-sidor så är det kanske fem rader som är roliga. I USA lärde jag mig att skriva på det sättet.

På vilket sätt?

- Det gäller att hitta en uttrycksform. Varje gång jag kommer på något så skriver jag ner det. Ofta sms:ar jag till mig själv.

Vad är humor?

- Humor är det som händer innan man skrattar.

Känner du att du ibland går över gränsen?

- Det ingår ju, annars blir man som Lasse Berghagen och då blir det enbart underhållning. Men visst har det hänt att jag har varit lite för taskig privat, aldrig officiellt.

Henrik Schyffert håller precis på med inspelningen av Killinggängets nya långfilm Fyra nyanser av brunt som har premiär i höst.

Vad handlar filmen om?

- Den handlar om oss själva och om att vi i Killinggänget håller på att bli vuxna och skaffa barn. Och om hur snett det kan gå om man aldrig riktigt pratar ut med sina egna föräldrar. Bakom filmen ligger tre års terapisnack. Men jag har inte sett den än, den är kanske allvarligare än det vi gjort tidigare, men rolig på ett annat sätt.

Vem är roligast i Killinggänget?

- Robert är väl roligast i hela Sverige. Men vi är nog roligast tillsammans.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons