Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hemma" tema för skapande barn

Annons

Vad är hemma för dig? Är det där sängen står? Eller finns känslan av att vara hemma i ett träd, i favoritsoffan eller i din egen kropp?

Barn i årskurs 1-3 i länets skolor får anledning att grunna lite extra på begreppet hem i vår. I samband med att Dalateatern visar sin nya pjäs, Hemma-i världen, ska elever kreativt gestalta sina tankar och drömmar kring begreppet.

Pjäsen handlar om idyll och ideal, om Carl Larsson-drömmar och krass verklighet.

-Medan vuxna ser hemmet som något som ska visas upp och stylas om kanske barnen ser hemmet som något helt annat, menar dramapedagog Nina Kjällquist. Dagens barn har andra drömmar än gårdagens. Olika kulturer möts. Många barn har dessutom två hem.

I maj visas resultaten av skolprojektet i utställningar i bibliotek och andra lokaler i barnens hemkommuner.

Dalateatern har goda erfarenheter av gränsöverskridande samarbete kring barns kreativitet efter det tidigare Berättarprojektet ihop med Film i Dalarna och Länsbibliotek Dalarna. Den här gången deltar också Högskolan Dalarna. Lärare och blivande lärare inom estetik och bild ska den 7-8 februari i workshop-form prova på hur projektet Hemma-i världen kan gestaltas, via rörliga bilder, video, drama eller skrivande. Därefter kan lärarna jobba vidare med sina elever i skolan.

-Det finns ett sug hos lärare efter att lära mer inom estetiska ämnen, säger Kerstin Ahlberg på Högskolan Dalarna.

-Det är viktigt att barnens tankar kommer fram och att deras uttryck ställs ut offentligt, tycker Nina Kjällquist.

-Biblioteken fungerar bra som gränsöverskridande mötesplats, de är lättillgängliga och gratis. Vårt mål är att de med projekt som det här ska utvecklas ännu mer till att bli mötesplatser för alla åldrar, säger barnbibliotekskonsulenten Carina Lindstedt Haglund.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons