Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlighetsmakeri kring "Simpsons"-filmen

/
  • Familjen Simpson verkar aldrig aldrås. Nu ska Lisa, Homer, Bart, Marge och Maggie bli filmstjärnor.

Annons

Handlingen i filmen är fortfarande en väl förborgad hemlighet, även i dessa dagar då allt tycks läcka ut på Internet. James Brooks, den andre mannen bakom "Simpsons", säger:

- Vi är förvånade över att inget har läckt ut ännu. Och nu när vi verkligen närmar oss premiären, hoppas vi att vi ska kunna hålla på hemligheterna ett tag ännu. Vi kan kanske klara det.

Det har talats om en Simpsons-långfilm i många år. Varför kommer den nu?

- Därför att vi är klara med den, säger James Brooks skämtsamt.

- Skämt åsido, på 90-talet hade vi inte tekniken för att kunna klara av det. Det har vi nu. Långfilmen ger oss en möjlighet att skildra med ett djup och en detaljrikedom, som vi inte har möjlighet till när det gäller tv. Och självfallet har det också gett oss möjlighet att hitta på skämt som vi inte skulle kunna ha i tv-serien.

"The Simpsons Movie" är liksom TV-serien till största delen animerad på ett traditionellt sätt i så kallad 2D-animation. David Silverman, som tidigare regisserat en rad tv-avsnitt och nu också regisserat filmen, säger:

- Det vore verkligen kul om vår film skulle kunna innebära en renässans för 2D-animation.

Ingen vill berätta om vilka gästskådespelare som kommer att dyka upp i filmen, men Groening lovar många överraskningar.

- När det gäller våra kändisgäster i allmänhet, så är det många som hör av sig till oss och vill vara med. Andra skriver vi in i manusen. Och visst händer det att vi får nobben.

Det är mycket uppenbart att gänget bakom Simpsons har kul och att de älskar det de gör. Brooks säger att man kände en liten kreativ svacka för fem år sedan, men att detta snabbt ändrade sig och att entusiasmen nu är lika stor som någonsin. Men vad är det som gör att människor över hela världen älskar "Simpsons"? Vad är det som gjort Homer Simpson till en kulturell ikon?

- Det är för att han är en sådan idiot och ändå väldigt lycklig. Folk gillar det. Han styrs av sina impulser och han känner sig aldrig skyldig över någonting han gjort. Det är väl så resten av världen ser en typisk amerikan, säger Matt Groening.

TT Spektra

Gunnar Rehlin

Mer läsning

Annons