Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hellre en låt för lite"

Annons

Perra är en av tre Moraeusbröder i bandet. De andra är Olle och Kalle, och övriga medlemmar är Nicke Göthe, Leif Göras och Larsåke Leksell.

Kalle Moraeus har länge bott i Stockholm, men kommer att flytta hem till Orsa igen inom kort.

- Det blir lättare att repa då, säger Perra Moraeus.

Orsa Spelmäns samarbete med Abbas Benny Andersson har naturligtvis varit en ovärderlig dörröppnare, men även innan han kom in i bilden fanns attityden i bandet att ta folkmusiken till andra sammanhang än de vanliga. Den andan hade de vuxit upp med, inspirerade av spelmän som Knis-Kalle. Han lärde dem också vikten av att underhålla.

- Det spelar ingen roll hur bra man spelar om man gör en tråkig presentation. Det är viktigt med roliga mellansnack, utan att det behöver bli Iggesundsmaterial och skämt under bältet. Men man ska hellre spela en låt för lite än en för mycket, säger Perra Moraeus.

Att spela på stora arenor utan att det blir stelt är också en utmaning och Orsa Spelmän jobbar ständigt på att förfina framträdandena. I Dalhalla är de ett återkommande inslag.

- Det har nästan blivit tradition, vi har spelat där flera år i rad nu. Det har varit Kalle Moraeus med gäster en period, men nu blir det Orsa Spelmän igen. Enkelt uttryckt betyder det att vi spelar fler låtar. Bakom oss är fortfarande bandet Hej Kalle, säger Perra Moraeus.

Gästartister är ett stående inslag på dessa konserter och de brukar ta med artister som bandet stött på under turnéer och i andra sammanhang. Till helgens två konserter kommer Louise Hoffsten och Niklas Strömstedt på lördag och Thomas von Brömssen och Sanna Nielsen på söndag.

- Vi hoppas att Niklas har skrivit någon låt som vi kan köra ihop, säger Perra Moraeus.

- Och så hoppas vi att Thomas von Brömssen har klarinetten med sig. Han är en jäkel på det.

Någon minutiös planering är det som ni märker inte frågan om. En konsert med Orsa Spelmän är oförutsägbar även för de inblandade själva och repertoaren hålls öppen in i sista stund.

- Programmet brukar vara klart en timme innan det börjar, säger Olle Moraeus.

Orsa Spelmän har alltid satt en ära i att framföra mycket eget material och nu börjar det finnas tillräckligt för en ny skiva, den åttonde i ordningen. Planen är att börja spela in i höst. I Dalhalla kommer tre-fyra låtar som aldrig tidigare framförts att finnas med på repertoaren.

- Vi gör lite tvärtom mot andra artister. De är alltid så hemliga och håller på låtarna tills skivan kommer ut. Vi vill hellre testa låtarna på publiken innan vi går in i studion. Det tar ett tag innan man hittar den slutgiltiga formen - det värsta man kan göra är att publicera för snabbt, säger Olle Moraeus.

Tankar finns på att prova lite nya grepp på den kommande skivan, även om inget är bestämt. Krokar finns utlagda till andra kompositörer, som normalt inte sysslar med folkmusik, om att skriva material till bandet. Niklas Strömstedt och Georg Riedel är tänkbara namn.

Idéer till nya egna låtar finns det annars gott om, numera ofta sparade i datorn i stället för på lösa lappar. Men det är inte alltid de kommer spontant.

- Det är inte bara att vänta på inspiration. Att göra musik är ett arbete, säger Leif Göras.

En annan faktor när man spelar originalmusik är oron att inte komma med något nytt.

- När man gör spelmansmusik är det lätt att göra något som någon annan redan gjort. Benny brukar fråga om låtar han skrivit redan finns, säger Perra Moraeus.

- Det är en jäkla ångest när man kommer med en ny låt. Värst är det att spela upp för de här boysen. Men man är hårdast mot sig själv.

- Ja, ingen har nog slaktat någon annan, säger Nicke Göthe.

Efter konserterna i Dalhalla väntar en semester för bandet innan de ger sig ut på turné med Benny Anderssons Orkester. Till Leksand kommer de den 5 augusti. Dansbanan är med i år också - till och med större. Förra året var det en del publicitet om att arrangören Ema Telstar skulle åka på en skattesmäll på grund av den mobila dansbanan eftersom dansmusik är högre beskattad än konsertmusik. Det var inget annat än en tidningsanka och saknade helt substans, menar bandet.

- Det var en hämnd från en journalist som Benny varit brysk mot, säger Perra Moraeus.

- Men nu brukar vi alltid hota vår publik att de får lov att sitta still.

De ser det som ett privilegium att spela med Benny Andersson, ett från början tillfälligt samarbete som nu är inne på 18:e året.

- Det är hemskt kul att spela med honom på dragspel. Det kanske finns de som är bättre på att spela, men ingen som är mer lyhörd. I korta stunder kan man verkligen uppleva hans genialitet, säger Perra Moraeus.

En julturné är sedan bokad som kommer att innebära ett trettiotal spelningar i hela Sverige. Då finns bland andra Lasse Berghagen och Sanna Nielsen med.

Orsa Spelmän var också tillfrågade om att spela på Falu Folkmusik Festival i sommar, men var tvungna att tacka nej.

- Men vi var hemskt hedrade. FFF är det bästa som hänt Dalarna, säger Nicke Göthe.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons