Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helhetsgrepp på Beethoven

Annons

Pianisten Per Tengstrand besöker inte mindre än 21 orter under sin pågående Sverigeturné. Den 21:a är Borlänge, dit han kom- mer i morgon för en konsert. Han spelar bara musik av Ludwig van Beethoven. I ett tillhörande programblad berättar Tengstrand om sin syn på musiken medan Åke Holmquist presenterar de senaste rönen kring Beethovens så kallade konversationshäften.

Tengstrand bor i USA och framträder regelbundet på världens ledande konsertscener. I Dalarna har han framträtt i Rättvik 1994, i Leksand 1995, i Grängesberg, Mora och Falun 1998 och han var den som med José Cura som dirigent öppnade Musik vid Siljan med en Griegs pianokonsert 2002. På söndag spelar han så välkända Beethovenverk som sonaterna Pathétique och Appassionata.

Två violinister till Cassels

Efter att ha tagit av sig kläderna i Playboy, visat underkläder för Björn Borg, baddräkter i Baywatch, gjort en mycket kort politisk karriär, efter en spektakulär rättsprocess där hon blev stämd på 57 miljoner kronor, efter att ha talat ut om di Caprios inviter och hur trevlig Hefner egentligen är, är det svårt att ta Linda Lampenius på allvar som violinist.

Men hon har varit försteviolinist på finska nationaloperan och att hon har en habil, stram, nästan introvert solistskiva med John Lenehan som ackompanjatör på meritlistan.

Fri passage mellan underhållningsmusiken och konstmusiken har också entertainern Kalle Moraeus. Dessa båda violinister, och bandet Hej Kalle, ger två konserter i Cassels i Grängesberg i morgon.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons