Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helgjuten scenupplevelse

Annons

Dans/musikMer sådant här! Den första stora samproduktionen mellan musiken och dansen i Dalarna, Sagans djupa skog, visar vilka möjligheter ett sådant samarbete har. Föreställningen känns helgjuten i alla delar. Med Dalasinfoniettan och Musikkonservatoriets danselever i ett så övertygande samspel på scenen, uppstår en fantastisk fördjupning av totalupplevelsen.

Det här är i bästa mening en allåldersföreställning. På fredagen var det premiär med en skolföreställning på stadsteatern i Falun, där de många elever som inte kom verkligen gick miste om något. Namnet till trots är Sagans djupa skog inte en vanlig barnsaga, utan mer en vitaliserande kick för fantasi och sinnen.

På ett välgörande sätt har koreograferna Sofia Nohrstedt och Magnus Samuelsson valt att hålla handlingen koncentrerat avskalad. Över scenrummets blå dunkel välver sig kronorna av drömlikt genomskinliga träd. Sagans urtema renodlas; människans sökande efter en väg i livets villande skog, kampen mellan ljus och mörker, pojken och flickan som finner kärleken och varandra. Och det gestaltas med känslighet och lekfull elegans.

Musiken som spelas växlar mellan tre temperament: Dimitry Sjostakovitjs Rudolf Barsjaj ur Kammarsymfoni, en del ur Jaques Iberts Divertissement samt en del ur Benjamin Brittens Variations on a Theme of Frank Bridge op.10.

Dans- och musikföreställningen börjar med sugande stråk av vemod. Poesin blir avlöst av humor. De två busiga Bauer-trollen är, just det, förtrollande. Finalen är en triumf av livsglädje.

Dirigenten Merete Ellegaard har vana vid att arbeta med både skådespelare och dansare från tidigare. Inlevelsen och engagemanget var märkbart från både hennes och sinfoniettans håll.

De offentliga föreställningarna (i dag lördag i Falun och på måndag i Ludvika) är längre och innefattar också en inledande akt med balettmusik av Darius Milaud och klarinettkonsert med jazzigt svängiga toner av Aaron Copland. Solist i klarinettkonserten är Tomas Agnas.

Senaste gången Dalasinfoniettan framförde Coplands klarinettkonsert var 1991 med Putte Wickman som solist.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons