Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helgalen musikal till länet

Annons

Riksteaterns uppsättning Pizzeria Gasolino beskrivs som en galen musikal, eller en absurd komedi.

Fem dalaorter får ta del av den under vårens turné. I kväll besöks Ludvika.

- Jag har roligt både när jag skriver och när jag spelar, säger Lars Göran Persson, som inte bara stått för texten och musiken, utan också för regin.

Dessutom har han rollen som Frank Zappa-liknande skydds-ängel.

Recensenterna har liknat Lars Göran Perssons fingerfärdighet vid både Hasse och Tage och Povel Ramel, men själv säger han sig vara mer inspirerad av ordlekaren Lennart Hellsing eller Karl Gerhard.

- Jag gillar att knåpa med ord och handling. Och så tycker jag om den sorts tvära kast i handlingen som man kan se i Monty Pythons filmer, tillägger han.

I handlingens centrum står en far och hans dotter. Fadern Nick gillar allt italienskt och driver en kombinerad bilverkstad och pizzeria. Han får EU-bidrag för att odla durumvete, eftersom någon blandat ihop Venice med Vännäs. Dottern Cora, som inte kan tala, bara sjunga, har fått en orkester som handikapphjälpmedel av landstinget.

I rollerna ses Anna Pettersson och Ulf Eklund.

En sexmannaorkester framför musik som "låter som" både det ena och det andra - en blandning av 50-talsschlager, 80-talsdisco, kvasiklassiskt och Chuck Berry-inspirerad rock'n'roll.

Lite allvar finns också i bakgrunden, inflikar Lars Göran Persson. En katastrof lurar i parallellhandlingen, något som kan liknas vid vår tids hot. Även om det skenande hotet förklätts till ett tåg, ägt av en fransk hissfirma vid namn Osis.

Mångkunnige Lars Göran Persson, som är uppvuxen i Gävletrakten, är fast anställd som skådespelare vid Stockholms Stadsteater. På den scenen spelades Pizzeria Gasolino 2002, innan Riksteatern beställde den för en turné.

I Stockholm uppträdde olika kända personer i en gästroll. Under turnén plockar man i stället på varje ort in en lokal gästartist i rollistan.

I Ludvika medverkar trubaduren Björn Jadling, avslöjar regissören. I Vansbro går revyartisten Hasse Ström in på scenen. På övriga orter är det ännu oklart vilka som ska medverka.

Ludvika får besök ikväll, Vansbro i morgon. Den 16 mars ges föreställningen i Avesta, den 5 april i Falun och den 7 april i Borlänge.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons