Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helen Mirren i toppform

/
  • Intensivt. Bästa påskpresenten är helgens dubbelavsnitt av den sista omgången av I mördarens spår, med Helen Mirren som kommissarie Tennison. Mirren gör en fantastisk rollprestation i en av de mest intensiva och plågsamt sorgliga kriminaldramerna på senare år.

Annons

Kommissarie Jane Tennison är tillbaka. Hennes pappa är döende, och själv har hon börjat titta allt djupare ner i vinglaset. På polisstationen är hon inte längre önskad.

De nya unga kollegerna ser henne som en gammal dinosaur, kallar henne till och med det bakom ryggen, och Tennison gör inga ansträngningar för att vara tillmötesgående.

Tvärtom, vinflaskan har blivit hennes enda sorgliga kompis, och alla andra kan dra åt helvete, i vad som tyvärr ser ut att bli den allra sista omgången av långköraren I mördarens spår.

Med bara veckor kvar till en pension hon inte vill ha, och den bleka utsikten av ett liv av än mer tomhet, än mer ensamhet, står Tennison inför sitt sista fall, ett mord på en tonårig flicka.

Ska hon klara det? Kollegerna tror det inte, och ingen som tittar på den första delen av I mördarens spår heller.

En briljant Helen Mirren spelar den ytterligt ensamma och gravt alkoholiserade Tennison så att det skär i hjärtat.

Den en gång så klarsynta mordutredaren är nu en spillra som supit bort allt och alla, och människorna runtom henne bara väntar på att hon ska gå hem och falla i glömska.

Så ensam är hon att vid pappans dödsbädd har hon ingen annan än den forna dödsfienden Bill Otley att ringa. Otley, som hon av en händelse träffat på ett AA-möte, och som hon inte sett på åratal.

Tennisons sammanbrott blir totalt och skoningslöst. Till slut faller hon så djupt att en 14-årig flicka, en kompis till den döda flickan, blir hennes supsällskap, någon att prata med för att döva ångesten.

Den som bara vill se en spännande mordgåta få sin upplösning blir nog besviken. Fallet med den mördade 14-åringen är en habil historia som bleknar betydligt vid sidan om Tennisons tragedi.

Men den som vill se stort drama med en av Englands främsta skådespelare får årets bästa påskpresent.

Fakta: TV Kriminaldrama

I MÖRDARENS SPÅR

I rollerna: Helen Mirren, Tom Bell, Laura Greenwood, Frank Finlay m fl

SVT2, 8/4, klockan 21.20

SVT2 9/4, klockan 22.00

Mer läsning

Annons