Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela Sveriges Thore charmar Borlänge

Annons

Jag fick en pratstund med honom timmarna före första föreställningen, över en kopp kaffe.

Hur kan det komma sig att du dyker upp just i Borlänge?

- Jag har alltid gillat Borlänge och när de ringde från revyn och ville ha mig med tackade jag ja på en gång. Ett trevlig minne som jag har från Borlänge är att jag vann mitt livs första travlopp(!) på Rommetravet för sisådär en 30 år sedan, Mr Music hette hästen och det var min egen.

Och revy är inget nytt för dig?

- Nej, nej, jag var med första gången 1950 hemma i Hallstahammar och redan året därpå stod jag som en av textförfattarna. Revyn hette Hemlagat och jag var 20 år gammal. Revy har alltid legat mig varmt om hjärtat.

Hur är det nu... är det du eller Stickan Andersson som har skrivit flest låtar i landet genom tiderna?

- Jodå, det är faktiskt jag. Jag fick en utmärkelse vid Skap:s jubileum nyligen. Någon har räknat ut att det är 1 190 låtar totalt! Jag kommer så väl ihåg min första inspelade låt "Man ska vara om sig och kring sig". Året var 1953 och gruppen hette Synkopen. Vi var fyra herrar i frack som åkte runt i folkparkerna.

Spelar du in några skivor numera?

- Jodå, den senaste var ett samarbete med Lars Roos, du ser, ännu en koppling till Borlänge, den gjordes till förmån för Läkarmissionen.

Det var under en gala i Globen jag fick kontakt med Läkarmissionen och jag följde även med ner till Rumänien och träffade barnen.

Vid det här laget byter Thore liksom skepnad. Från att ha varit ett professionellt intervjuobjekt blir han plötsligt levande på ett helt annat sätt. Nu berättar han med en inlevelse som inte går att ta miste på. Det här är något som ligger honom varmt om hjärtat och han fortsätter:

- Det var en resa med både glädje och tårar. Att se alla barn och ungdomar som farit illa var förfärligt och samtidigt kändes det betydelsefullt att göra detta. Under ett möte med barnen sjöng jag en sång som heter "Vi är alla barn under samma himmel". Dagen därpå kom en av pojkarna fram och sjöng staplande på refrängen, det var oerhört rörande.

Så här dags har vi druckit ur kaffet och jag lämnar hela Sveriges Thore, som behöver en stund för sig själv innan föreställningen.

PETER JOHANSSON

Mer läsning

Annons