Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hej då, Dalarna!"

Annons

Konstparadiset hade fullsatt på varje föreställning. Det innebär över 7 000 sålda biljetter och att projektets ekonomi inte får några röda siffror när allt ska summeras.

Björklund är tacksam över den inställning ensemblen visade när det stormade som värst runt regissören Katarina Ehnmark.

- Det var det värsta jag varit med om i livet. Stefan Sauk och Per Ragnar hotade med att åka tillbaka till Stockholm om jag inte sparkade regissören. I det läget hade vi sålt 7 000 biljetter och kollaps hotade. Jag kände mig som en råtta som var inträngd i ett hörn och riskerade att krossas.

- Men efter att Ehnmark fick sluta visade alla engagemang och professionalitet. Vi fick till en premiär med mycket kort förberedelsetid.

Björklund tycker att det nu får räcka med teater i Dalarna för hans del. Han har skrivit och satt upp sex pjäser på 15 år som haft 37 000 besökare.

Han är starkt kritisk till hur han och Konstparadiset behandlats av Landstinget Dalarna. I ett beslut den 23 februari, som fattades på delegation av regionala utskottets vice ordförande Ann-Christine Östlund Bäckhag (s), pekar landstinget på att det är

n Dalateatern

n Länsteaterföreningen Dalarna

n Hedemora Barnteaterfestival samt

n vissa teaterturnéer i glesbygden

som får stöd av landstinget. Konstparadisets ansökan om 50 000 kronor i stöd avslogs med hänvisning till att "projektet bedöms inte ge sådana regionalpolitiska effekter att ett stöd är motiverat". Några konstnärliga resonemang fördes inte i beslutet.

- Jag tycker att landstingets beslut är märkligt. Dalateatern får 19 miljoner kronor i driftsstöd och Konstparadiset fick noll kronor. Vi kan visa upp precis de publiksiffror som Dalateatern hade behövt.

Stödet för Konstparadiset från Falu kommun och länsstyrelsen motsvarar 43 kronor per biljett.

- Det är självklart att Carl Larsson och hans konstnärsskap har ett stort regionalpolitiskt värde som landstinget helt missade. Av de 7 000 biljetterna köptes ungefär 4 000 av personer som inte bor i Dalarna.

- Dessas besök i Falun höjde omsättningen på restauranger, hotell etcetera med lågt räknat en miljon kronor. Besökarna kom med bussar som utgick från Stockholm, Uppsala, Västerås, Skövde, Gävle, Karlstad, Linköping och Edsbyn.

- Över 4 000 kom hit och fick en positiv bild av Falun och Dalarna. Konstparadiset hade ett stort och uppenbart regionalpolitiskt värde. Det är så att man kan gå i bitar när man hör hur landstinget resonerade när de nekade oss stöd! dundrar Björklund.

Han antyder att hans föreställning Herrgårdslif, som tidigare givits i Stjärnsund, är aktuell för en uppsättning utanför Dalarna. Björklund har också idéer för föreställningar som ska utspela sig i Bohuslän respektive på Island. Men i framtiden är det som manusförfattare, reseledare och spelman han vill verka.

Produktion och marknadsföring av egna teateruppsättningar har han tröttnat på.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons