Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hej å hå Östeuropa

Annons

Det måste man ge Erik Zsiga: för en reportagebok är hans utgångspunkt onekligen originell. Hösten 2005 ger han sig ut på flera månaders resa genom åtta länder i det gamla Östeuropa - mellan Estland i norr och Ungern i söder - bara för att bevisa vad han redan vet.

Kommunismen var hemsk. Kapitalismen är bäst. Och jovisst: allt han ser och hör, alla han talar med och träffar, bekräftar hans övertygelse. Reportage?

Under vägen översköljer han läsaren med ett berg av siffror och ett hav av statistik, och kryddar däremellan med visdomsord från Carl Bildt och andra marknadsliberala gurus, när han inte skildrar sina möten med taxichaufförer, hotellperson, servitörer och diverse, väl valda, euforiska företagare i öst som blir höga, och rika, den "fria marknaden". Och vodka.

Ingen berusning överträffar dock författarens. Han är nyanserad som en traktor när han tuffar fram som en parodi på en sovjetpolitruk och klämkäckt förkunnar SANNINGEN.

Vem skriver han boken för? Orkar ens de redan övertygade läsa den? Föga förvånande ges boken ut hos tankesmedjan Timbro, med stöd och uppmuntrande mejl (som pliktskyldigt redovisas i boken) från "Fia", alias Cecila Stegö Chilò.

Men till och med Timbro borde ha dragit öronen åt sig. Inte på grund av bokens ideologiska självrättfärdighet utan för att Hejdå Östeuropa är en träligt lång, pojkaktigt kavat och extremt förutsägbar pamflett som borde betitlas Hej å hå Östeuropa.

Örjan Abrahamsson

Fakta:

Litteratur Reportagebok

HEJ DÅ ÖSTEUROPA!

Erik Zsiga

Timbro

Mer läsning

Annons