Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemorabanden samlar krafterna

Annons

Hedemora är en liten stad med ett musikliv som för närvarande verkar gå lite på sparlåga. Det saknas visserligen inte aktiva band - det största namnet är för närvarande dödsmetallarna Centinex. De spelar i en ganska smal genre, men har med flera plattor i bagaget skaffat sig ett grundmurat internationellt rykte.

En liten hiphopscen har också vuxit fram (se artikel intill). Problemet är att det hör till ovanligheterna att lokala band står på en scen i Hedemora.

Livescenen i stan är faktiskt helt usel. Det menar Stefan Johansson och Stefan Bergfeldt. De spelar båda i punkkombon Sverkers och är engagerade i Hedemoras musikliv.

- Det ordnas inga spelningar här i stan, ska man göra något får man göra det själv, säger Bergfeldt.

Det största problemet är avsaknaden av en etablerad scen för livemusik, där både lokala band kan visa upp sig och större band kan spela, menar Johansson och Bergfeldt.

- Vi har ju daladansen en gång om året, men det är inte mycket, säger Bergfeldt.

I övrigt finns Stadsbaren som arrangerar sporadiska konserter, men sällan med lokala band.

Martin Schulman i Centinex har sin förklaring till det avsomnade musiklivet:

- Det finns ingen musikförening som håller liv i det, konstaterar han.

Nu kan dock en ljusning vara på gång. En mängd olika band i kommunen gör en gemensam kraftansträngning med en samlingsskiva med enbart lokala akter, som ska släppas i maj-juni.

Stefan Johansson är projektledare för "Hedemoraband -04" och samarbetspartner är Studiefrämjandet.

Genremässigt spänner projektet från metal till hiphop, även om det mesta hamnar i pop-rockfacket. Kravet är att bandet måste vara aktivt och att alla fixar sina egna inspelningar.

- Först fick vi inte tag på några band, men när det började komma ut så började folk höra av sig till mig. Förhoppningsvis får alla som vill vara med. Tanken är att de som inte syns så mycket ska få gå före och blir det fullt så sållar vi uppifrån och ner. Centinex lär väl ryka först, säger Stefan Johansson.

Kommunen har lovat ställa upp med stödköp av skivan och betalar dessutom releasefesten i slutet av maj. I övrigt hoppas Johansson att Hedemoras företag ska sponsra projektet. Ett brev med vädjan om detta har redan skickats ut.

- Vad man hoppas med skivprojektet är att folk ska vakna och att det bildas en musikförening, säger Stefan Johansson.

Pratar man Hedemora och musik kommer man naturligtvis inte runt det största utropstecknet i stans musikhistoria - Dalarocken. En festival som fick genklang över hela landet och ger musikintresserade i Dalarna något drömmande i blicken när den förs på tal.

Dalarocken gick i graven 1996. Paradoxalt nog var året innan det bästa, men dåligt väder, Gyllene Tider-konkurrens i Leksand och höga fasta kostnader sänkte alltihop.

- Det kan vända snabbt, konstaterar Stefan "Cuba" Arnesson som jobbade med festivalen under många år och som nu jobbar med Hultsfredsfestivalen.

Resultatet blev höga skulder för ledningen, som gått i personlig borgen för festivalen.

Stefan Arnesson är bitter på kommunen, som inte bidragit med en krona för att sanera skulderna.

Föreningen Tonkällan, som låg bakom Dalarocken hade som mest tusen medlemmar och arrangerade även andra konserter. Planer fanns att göra i ordning en ordentlig konsertlokal, men när pengarna sinade fanns inget utrymme för detta.

Frågan är om den havererade Dalarocken har haft en avskräckande effekt på potentiella efterföljare. Någon fungerande musikförening som kunnat hålla kontinuiteten i livescenen har i alla fall inte funnits sedan dess.

Men kanske blir det ändring på det nu.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons