Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdrock och electro på Hultsfred

/
  • Hultsfredsfestivalens arrangörer räknar med att biljetterna säljs slut även i år. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Annons

Arrangörerna på Sweden Rock Festival hinner knappt plocka ihop efter helgens hårdrocksfest innan den tunga rocken intar Hultsfredsfestivalen med start på torsdag. Flera av årets dragplåster på festivalen är hårdrocksartister. Ozzy Osbourne, Korn och Velvet Revolver spelar alla på den största scenen, Hawaii.

- Vi skulle inte kunna göra Hultsfred utan att ha mycket hård rock. Vi har en sån publik, och det är en bra publik som är trogen sina band, säger Janne Kleman.

Även om man kan skönja en viss övervikt för hårdrocksbanden bland de största namnen är det som vanligt ett brett fält som presenteras, med så vitt skilda internationella artister som 50 Cent, Pet Shop Boys och Amy Winehouse.

Som vanligt har arrangörerna drabbats av en del sena artistavhopp. Svenskbrittiska Razorlight har ersatts av Lemonheads, The View har tvingats ställa in på grund av sjukdom och nu har även deras ersättare, brittiska Hot Club De Paris, tvingats ställa in av samma orsak.

Nytt för i år är scenen Paradiset, där dj:s som Alex Gopher, Jojo De Freq, Surkin och Andreas Tilliander ska skapa klubbstämning intill sjön Hulingen.

- Vi har gått loss lite på electronicagenren. På nattkröken blir det renodlad klubb ute vid Paradiset. Om folk letar sig ut dit kan det bli underbart, säger Janne Kleman.

En annan förändring jämfört med förra året är att biljettpriset höjts. Nu kostar en tredagarsbiljett 1695 kronor. Förklaringen till höjningen är att artisterna blivit dyrare att boka, enligt Janne Kleman.

- Vi blev tvungna, säger han.

Festivalchefen JP Bordahl tror att det blir slutsålt ändå, i likhet med de senaste två åren.

- Det började välla in mycket folk här redan i söndags. Vi jobbar och sliter för att kunna ta emot en utsåld festival, säger han.

Försnacket inför årets festival har annars handlat mycket om att JP Bordahl irriterat sig på Socialstyrelsens riktlinjer för ljudnivåer. På sin blogg kallade han en tjänsteman för "livescenens beställningsmördare", något som gjorde att Socialstyrelsen övervägde att polisanmäla honom.

Kortfattat handlar arrangörernas ilska om att de tycker att Socialstyrelsens regelverk är otydligt och att myndigheten agerar stelbent i sin strävan att skapa en hälsosam miljö kring konserterna. Men det minst sagt hårda språkbruket har nu tonats ner.

- Det där är gamla nyheter, säger JP Bordahl.

Istället presenterar festivalen nya regler som gör det möjligt för besökare att ta med sig sina barn. Alla barn under 13 år kommer in gratis, men måste ha ständigt sällskap av en vuxen person. Reglerna innebär bland annat att barnen måste bära hörselkåpor.

TT Spektra

Erik Laquist

Fakta: De största artisterna varje kväll

Torsdag: Velvet Revolver, Korn, Timbuktu.

Fredag: Mando Diao, Ozzy Osbourne, 50 Cent.

Lördag: Turbonegro, The Ark, Pet Shop Boys.

Fakta: Tre tips från Janne Kleman

Roky Erickson: Personligen betyder det här hur mycket som helst för mig. Jag såg honom i USA nyligen, och då gick jag fram och bad om en autograf. Det har jag inte gjort på 15 år.

Amy Winehouse: Jag är jätteglad att vi arrangerar hennes första Sverigespelning.

Justice: Jag tror att det blir mäktigt när de tänder upp sina kors på Atlantisscenen.

Fakta: Tre tips från JP Bordahl

Säkert!: Annika Norlins svenskspråkiga projekt, som är en personlig favorit. Det tror jag kan bli väldigt bra.

Roky Erickson: Roky är rockhistoria. Jag tror inte att jättemånga känner till honom, men det här är något man borde se.

Pet Shop Boys: Festivalens sista konsert på Hawaii tror jag kan bli något extraordinärt.

Mer läsning

Annons