Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får vapen- och bilfetischisterna sitt

Annons

Regel nummer ett för actionfilmspubliken: Acceptera att karaktärernas personligheter tecknas med någon millimeters djup, utifrån en färdig mall. Två: Inse att regissörerna egentligen utgår från en sorts serietidningsvärld och bra gärna skulle vilja lägga till ett POW och ett SMACK när det är som häftigast.

För den som klarar av det är "Transporter" inte en usel actionfilm. Cynikern Frank (Stratham) har lämnat livet som yrkesmilitär, i ett yrke som enligt filmen handlar om att rädda människor (!), för att han motarbetats av sina överordnade. Han blir transportör åt undre världen. Skjuts efter ett bankrån? Flytt av en väska pengar eller knark? Ring Frank!

I såväl livet, han lever ensam i ett fyrhus i Sydfrankrike, som i sitt alternativa yrkesval uppträder Frank med ett extremt ordningssinne. "En man kan bedömas på hur han sköter sin bil" - och sådant mumbojumbo. Och ingen sköter om sin BMW 735 som Frank.

Han har som transportör en handboksliknande uppsättning regler. Avtalet med den som köper transporten gäller precis det som överenskommits. Inga namn nämns, bara klockslag och adresser. Frank öppnar aldrig paketen.

Men när han ska leverera en bag innehållande en människa visar han den fina humanism som skiljer honom från övriga kriminella. Leveransen, en vacker flicka (Qi), får litet juice och får gå och kissa innan han lägger henne i bakluckan igen.

Strax efter att karaktärerna grovskissats brakar filmen loss och byter karaktär i ett långsökt människosmugglingsdrama där Frank av polisen (jo, det är sant) släpps ut i tolv timmar för att... ja, slå ihjäl så många skurkar som möjligt.

Regissören Yuen som arbetat som actionfilmskoreograf har barnsligt roligt i två-tre utdragna tv-spelsartade slagsmål i Hong-Kong-anda - så långt från skitig och ironisk realism i "Lock, stock..." och "Snatch", två av Strathams tidigare filmer, som man kan tänka sig.

Vapenfetishisterna får sitt i avfyranden av 5 000 automateldskott mot Franks bostad. Plus tre värmesökande missiler. Bilfetischisterna får sitt i upptaktens biljakt och den avslutande långtradarjakten, med en del idéer snodda ur "Speed".

Skådespelarmässigt är Strathams hårding godkänd. Qi trampar vatten med sin ointressanta kvinnoroll. Men Berleand, en av Frankrikes stora skådespelare, är ett guldkorn i rollen som trött kommissarie.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons