Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är våra två nya deckarrecensenter

Annons

Jenny Andersson (JA), 30, från Smedjebacken, säger att hon läser deckare för att hon älskar att lösa gåtor.

JA Jag gillar att gissa vem som gjort det, helt enkelt. Jag är helt fascinerad när den här serien om Hercule Poirot går i TV4.

-Pusseldeckare passar mig jättebra. Men jag tycker också om procedurdeckare, alla de här kriminaltekniska serierna och böckerna som handlar om kartläggning av seriemördare, profilering och beteenden.

Emma Almgren (EA), 28, Örebro (snart Stockholm) är det själva upplösningen som är drivkraften:

EA: Skickligt skrivna deckare har ett tydligt spänningsmoment. Till och med Horace Engdahl hittade en Tom Clancy i stolsfickan framför sig när han åkte tåg en gång och kunde inte lägga den ifrån sig. Jag tycker bäst om författare som kan göra nya saker med deckarformen. Jag vill bli överraskad.

-Jag ser det som en tvekamp mellan mig och författaren och blir förbannad om jag gissar rätt för tidigt om vem som begått brottet.

Vilka problem har deckargenren?

EA: Jag gillar inte när det går över i ren splatter. När det frossas i mordets utförande, när författarens vilja att skrämmas med brottet går över att chockera och äckla.

JA: Jag tycker att det här seriemördartemat börjar kännas uttjatat nu. Det har hållit på sedan mitten av 90-talet.

EA: Det verkar som att en del deckarförfattare tror att det räcker med att skildra en mordhistoria och att man inte behöver skriva bra bara för att det är en deckare. Det finns en viss lathet i deckargenren.

JA: Just det. Det finns en brist på passion.

EA: Jag tror att det är för att genren kan vara så lönsam.

Hur läser ni?

JA: Jag blir fast med boken efter att jag gått och lagt mig. Plötsligt är klockan fyra på morgonen. Jag brukar ljuga och säga att jag sovit.

EA: Jag bara måste läsa färdigt. Det är inte ovanligt att jag läser till sju på morgonen. Jag måste ju veta hur det går. Fast visst är man seg när man går till jobbet.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons