Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är nya museet

Annons

Landstingsstyrelsen sade nyligen ja till att satsa 10 miljoner på första etappen av Nya Dalarnas museum. I december 2006 ska den vara klar.

I och med att lokalerna moderniseras kan också verksamheten förnyas och innehållet anpassas till dagens besökare.

- Genusperspektiv, mångkultur, demokratifrågor och pedagogik var okända begrepp på 1960-talet när Dalarnas museum byggdes. Vår tids museer har andra krav på sig att roa på ett seriöst sätt, att ge besökarna nya upplevelser och större delaktighet.

Raihle har sin tidigare arbetsplats, Jamtli i Östersund, som föredöme i ett speciellt hänseende: Där har man bäst lyckats förena museiverksamhet med lekfulla aktiviteter för barn.

- Det är få förunnat att få se sitt museum förändras, säger Jan Raihle. Dalarnas museums ombyggnad är den största hittills på 2000-talet bland landets 26 länsmuseer.

- Alla som kan förnya sig kommer att få ett försprång, tillägger han.

Redan nu pågår förnyelsen; Konsthallen, den äldsta delen av arkitekten Hakon Ahlbergs skapelse, ska återfå sin glans. Byggnaden från 1936 är en kulturklenod, vilket innebär att inget utom belysningen förändras. Nu görs underarbeten som ska säkra att väggarnas linneväv inte smutsas av inträngande föroreningar.

Hallen mellan konstsalarna kommer att öppnas in mot Målarsalen och skapa större samhörighet, husets mittaxel återställs.

Bättre kommunikationer genomsyrar hela planeringen.

Arkitekten Lars Olof Holmqvist på Dalarks arkitektkontor har lagt särskild vikt vid hur entréhallen ska öppnas mot övervåningen. Tegelväggen uppe måste rivas för att en öppen balustrad ska förverkligas.

- Stramheten i Hakon Ahlbergs skapelse ska kännas också i det nya, säger Lars Olof Holmqvist.

En ny trappa upp och ny hiss ska leda besökarna mot en större Faluavdelning, som ska berätta om gruvstadens utveckling. Kopparrummet blir stadsutställning.

En handikappanpassad entrédörr och hiss som går både till Kopparhattens bottenplan och upp till en hörsal, som senare ska byggas ovanpå Grafikrummet, ingår i planen för ökad tillgänglighet.

Nu arbetas redan på framtida finansiering av etapp två. I den ingår upprustning av det gamla grannhuset på Engelbrektsgatan som museet får överta. Dit skulle tjänsterummen kunna flyttas.

Därmed kunde nuvarande tjänsterum förvandlas till ett stort rum - en historieverkstad för besökare, med forskarplatser och möjlighet till digital sökning, bland annat.

- Vi gör en grundlig genomgång av både hus och verksamheter och är inte främmande för att vända upp och ner på det invanda, säger Jan Raihle.

Grafiken i Grafikrummet är redan på väg bort, till den rymligare Målarsalen som ska bli permanent grafikrum.

Samlingen av dalakonst ska i stället flyttas ner från övervåningen till gamla Grafikrummet.

Utrymmet uppe kommer att bli platsen för tillfälliga utställningar. Där pågår redan hängningen av den utställning med norskt konsthantverk som öppnar på fredag.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons