Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är bästa sommarläsningen

/

Annons
  • En röd Hjältinnas död, Qiu Xiaolong

2004 utkom inom deckargenren en riktig pärla i pocketformat; Qiu Xiaolongs debutroman En röd hjältinnas död. Han ger en fascinerande skildring av ett modernt Kina där gamla traditioner och en kommunism med djupt rotade rötter nu får trängas med det västerländska och kapitalistiska inflytandet.

Historien äger rum i ett Shanghai som bubblar av kultur, dofter, mat och människor. En av Shanghaiborna är kommissarie Cheng Cao som får till uppgift att lösa mordet på mönsterarbetaren Guan Hongying, ett offer som visar det sig inte precis var någon ängel. Kombinationen av deckare och den kinesiska miljön är nyckeln som gör den här romanen så jäkla bra och till en sådan fullträff.

  • The Killings At Badger’s Drift, Caroline Graham

Rysliga mord fint paketerade i en engelsk landsortsmiljö är, precis som jordgubbar och mygg, en del av sommaren. Vilket gör att jag ur deckarhistoriens dammiga urkunder också vill plocka fram den första roman som Caroline Graham skrev om kommissarie Barnaby; nämligen Killings at Badger’s Drift.

Skådeplatsen är alltså Badger’s Drift där kommissarie Barnaby befinner sig för att utreda dödsfallet av 80- åriga miss Emily Simpson. Barnaby märker att under den tillsynes behagliga bysämjan pågår det en hel del fuffens. Dog miss Emily en naturlig död eller blev hon mördad?

Den här nästan lastgamla deckaren förtjänar att framhållas. Den har allt man kan önska sig: en skarpsinnigt berättad historia, utmärkta karaktärsgestaltningar, en förstaklassig intrig, dubiös landsbygdsidyll och grannar med mord i sinnet.

  • Dödliga Hemligheter, Kathy Reichs

Kathy Reichs Dödliga hemligheter med rättsantropologen Tempe Brennan är mitt tredje tips. En riktigt spännande deckare som utspelar sig i Guatemala dit Dr Brennan har begett sig för att identifiera kvarlevorna efter en milisisk massaker.

Reich egna erfarenheter som rättsantropolog gör att hon har koll på läget och ger historien en unik autencitet. Vissa liknar Dr Brennan med Patricia Cornwells karaktär Dr Kay Scarpetta - skillnaden är dock den att Brennan är långt mer mänsklig och lättare att fatta tycke för. (Vissa kanske hajar till och känner igen namnet Dr Brennan från teveserien Bones, faktum är att teveseriens Dr Brennan är baserad på Kathy Reich).

  • Cromwells huvud, Carina Burman

Carina Burman är idag mest känd för sin Euthanasia Bondeson-serie, men det var med Cromwells huvud hon på allvar visade de skönlitterära framfötterna. Genom nittonåriga Malins och fyrtiotvååriga G.Gs ögon lotsas vi här genom Cambridges medeltida miljöer och ritualer. Med författarens stadiga hand i vår låter vi oss överraskas av mord, kontaktas av spioner och förälskar oss i människorna, i staden och i den eviga kunskapstörsten. En formmässigt fulländad och kvick spionhistoria, en antropologisk komedi och Sveriges märkligaste deckare.

  • Iskällaren, Minette Walters

För tio år sedan försvann Phoebes Mayburys make spårlöst. Nu hittas ett oidentifierat lik i godsets gamla iskällare. För polisen verkar fallet enkelt. Men är det verkligen David Maybury som ligger i iskällaren? Om inte, vem är det då? Och vad hände i så fall med David? Iskällaren är Minette Walters debutroman och belönades välförstjänt med en John Creasy Award. Njut av den rappa dialogen, de komplexa karaktärerna som varken är helt igenom trevliga, eller helt igenom otrevliga, och låt er luras av den snyggaste deckargåtan den här sidan om Och så var de bara en.

  • Den skrattande polisen, Maj Sjöwall & Per Wahlöö

Massmord. Massmord i Stockholm. Massmord i buss i Stockholm. Ryktet sprider sig genom sextiotalets Sverige. Det är Martin Becks tröstlösa uppgift att ta reda på vad som hänt, och varför i hela friden hans yngsta medarbetare befann sig på just den bussen. Den skrattande polisen är en av världens främsta kriminalromaner och vinnare av The Edgar Allan Poe Award. Med sin istadigt realistiska stil, och sin talspråksdialog, står den långt ifrån de effektsökande splatterdeckare som dominerar genren nu, och än längre från de kriminellt fåniga karbonkopior till filmer som fått låna dess persongalleri.

JENNY ANDERSSON

ELLA ALMGREN

Mer läsning

Annons