Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hanson har satt prägel på Dalarna

/
  • Arkitektetern Jack Hansson.
  • Villa Hanson, som fortfarande är Jacks privata bostad har nyligen renoverats invändigt.
  • I kvarteret Lundstäkten, Leksand uppfördes 1963 några loftgångshus i två våningar.FOTO: ur Jack Hanson arkitektkontors arkiv
  • Hotell Brage byggdes 1965 av Bröderna Mattson som hade ett fritt förhållningssätt till ritningar. De stegade ut måtten i stället för att använda måttband och lade undan Hansons projekteringsritningar. När de byggde höghusdelen för hotellet tyckte de att det var lika bra att bygga en våning till utöver bygglovet. Det resulterade i att börderna fick böta 800 kronor.
  • Polishuset i Falun som Jack Hanson ritat i samarbete med Gösta Lilliemarck.
  • Pylonen, Vägverkets museum i Borlänge är en djärv konstruktion i stål och betong med stora glaspartier.
  • Sankt Davidsgården, retreatgård för Västerås stift stod klar1962,
  • Hoppbackarna signerade Hanson har fått Europeiska kol- och stålunionens pris för bästa europeiska stålkonstruktion.
  • Folkets Hus på Hagalund i Borlänge.
  • Maserhallen i Borlänge invigdes 1964.

Kvalitet i materialvalen och en lika stor omsorg om interiör som exteriör kännetecknar Jack Hansons arkitektur. Arkitekten som satt sin prägel på Falun och Borlänge.
Nu finns en bok som omfattar hela Hansons arbete i och utanför länet.

Annons

Hoppbackarna och polishuset i Falun. Folkets hus, Maserhallen och Banverket i Borlänge och Sankt Davidsgården i Rättvik. Landmärken, och ett axplock av byggnader signerade arkitekt Jack Hanson.

Hanson är sannolikt den som ritat flest byggnader i Dalarna under modern tid. Hans arbeten sträcker sig även utanför länet.

Hansons verk omfattar skolor, badhus, sporthallar, kommunalhus, varuhus, kontorshus, hotell, flerfamiljshus, radhus och villor.

Jack Hanson föddes 1927 i New York, USA. Pappa var svensk och mamma norsk. I början av 30-talet flyttade familjen till Sverige och Strömstad där fadern startade skoföretag. Hösten 1948 antogs Jack Hanson till arkitekturlinjen på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm där han tog sin examen 1952. Efter anställningar på några arkitekturkontor, bland annat Tengboms, startade Hanson egen verksamhet. Samarbeten med byggnadsföretaget Östman & Norell ledde till fler och fler uppdrag i Falun, 1956 flyttade Hanson med jobben och placerade kontoret i Falun.

I Falun var Hansons byrå den enda arkitektbyrån. En rivningsvåg pågick där politikernas mål var att förvandla Falun från nedgången kåkstad till modern residensstad. Men Hanson stötte ändå på visst motstånd när kontoret fick adress i Dalarna. "Det fanns en lokal tveksamhet till att anlita lokala tekniker. Man sökte sig gärna utombys, helst till Stockholm." Två händelser förbättrade snabbt det lilla kontorets anseende. Jack fick kontakt med biträdande länsarkitekten Gösta Lilliemarck som hade omfattande privat projekteringsverksamhet. Dessutom deltog Hansons kontor framgångsrikt i en nordisk arkitekttävling om ett nytt stads- och polishus i Falun. En finsk arkitekt vann tävlingen, han hade föreslagit en tio våningar hög byggnad intill Kristine kyrka. Men de lokala jurymedlemmarna kände tveksamhet inför förslaget när tävlingen väl var avgjord och lade byggplanerna på is. I stället blev det Jack Hanson som tog tredje pris i tävlingen som till slut fick utföra byggnaden på ny plats i samarbete med Gösta Lilliemarck.

Polishuset är en iögonfallande byggnad, både utvändigt och invändigt. Den svängda byggnaden är sluten i bottenplanet med smala slitsar till fönster, invändigt möter en cirkelformad ljushall som fortsätter samtliga våningsplan, materialvalen är genomgående i natur och bearbetad betong. Fasadmaterialet är tåligt polystone som består av plastinbäddad kopparslagg. Hanson hade fått höra att materialet så småningom skulle anta en rödaktig ton. Men än i dag, fyrtio år efter uppförandet är fasaden oförändrat svart.

Ett av de första uppdragen i Falun var ett bostads- och affärshus på Myntgatan 33 i Falun som Hanson ritade tillsammans med den danske arkitekten Vagn Andersen. Fasaden mot gatan ger ett slutet intryck med låga fönsterband, fasaden mot innergården är dess motsats med stora glaspartier. Huset är ett av Faluns bästa exempel på senmodernismens arkitektur, skriver Faluns förre kommunantikvarie Mats Persson i boken om Jack Hanson. På drygt 300 sidor sammanfattar han Jack Hansons liv och verk. Jack Hanson bidrar även själv med en personlig text om sitt arbete som arkitekt.

Efter en tid i Dalarna började Hanson ta fler och fler uppdrag i Borlänge. 1959 uppfördes Soltorgsskolan, en byggnad som är ett bra exempel på Hansons omsorg om materialen, att det som användes skulle hålla för lång tid. Fasaden är i vit ädelputs och med gulemaljerade plåtkassetter. Fönstersnickerierna är utförda i det då moderna träslaget teak. Detta motsatte sig byggherren vid uppförandet, han ville byta ut teaken mot billigare furu. Hanson sa nej och byggmästaren lämnade kontoret med repliken "då får du inga jobb av oss". Det tog tjugo år innan Hansons kontor fick ett nytt uppdrag av samma firma.

Men Hanson fick andra uppdrag i Borlänge, så många att lokalpolitiker uppmanade Hanson att flytta kontoret till Borlänge. Det ville han inte på grund av barnens skolgång. Politikern ska då ha sagt att det inte skulle bli några fler uppdrag för Borlänge kommun. Men det blev det. Bland annat Borlänge Folkets hus och Borlänge stadshus och under en period hade Hanson ett kontor även i Borlänge. Det första uppdraget, Maserhallen stod klar 1964. På senare år har en tillbyggnad skett, ett äventyrsbad som inte harmoniserar med den ursprungliga byggnaden som får sin speciella karaktär av sex bågar som håller uppe taket. Hanson har själv inte sett tillbyggnaden och "tänker inte göra det heller", berättar han inför boksläppet.

Arkitekten Le Corbusiers är en tydlig inspiration i utformningen av byggnaden. Tankar som också återkommer i de två flerbostadshus som Hanson ritade till kvarteret Lundstäkten i Leksand. Byggnader i två våningar där loftgångar ger intressanta linjer till husets fasad.

Hansons kanske intressantaste objekt i länet är det egna bostadshuset som han flyttade in i 1963 och där han fortfarande bor kvar. Här har han låtit sig inspireras av japansk byggnadskonst och den amerikanske arkitekten Frank Lloyd Wright, som Hanson studerat noga, bland annat genom besök vid Lloyd Wrights olika byggnader i USA. Villa Hanson som huset på Bergalid heter, är byggt i U-form runt en skyddad terrass. Konstruktionen är i limträ med utfackningar av trä och glas.

1972 fick kontoret i uppdrag att rita sporthallen och två år senare de två hoppbackarna vid Lugnet i Falun, skidcentrumet var först planerat till Källviken söder om Falu centrum. Hanson och Lillemarck, som nu var planarkitekt i Falun, argumenterade för en etablering vid Lugnet i stället och lyckades övertyga politikerna. Uppdraget att rita hoppbackarna var särskilt intressant för Hanson eftersom han själv varit aktiv i sporten. Senare tilldelades hoppbackarna Europeiska kol- och stålunionens pris för bästa europeiska stålkonstruktion.

Jack Hanson anpassade sig till aktuella arkitektoniska strömningar under sin långa karriär, hans senare byggnader som Folkets hus i Borlänge och kontorets sista fristående projekt, Banverkets huvudkontor i Borlänge liknar till det yttre inte hans tidigare verk. Däremot förenar omsorgen om material och en förståelse både i exteriör och i interiör för hur byggnaden på bästa sätt skulle kunna komma till användning.

Annons