Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hannibal Lecter är tillbaka

/
  • Gaspard Ulliel som den unge Hannibal gör filmens bästa rolltolkning, anser tidningens recensent.

Annons

  • Thriller
  • Hannibal Rising
  • Regi: Peter Webber
  • I rollerna: Gaspard Ulliel, Gong Li, Richard Brake
  • Betyg: 2

Historien tar sin början i Litauen under andra världskriget när hans familj blir dödad. Ett antal år senare får Hannibal, nu en känslokall ung man, reda på namnen på soldaterna som dödade hans lillasyster, och ger sig ut för att hämnas.

Av förklarliga skäl är det tyvärr inte Anthony Hopkins som spelar den unge Hannibal, utan istället nykomlingen Gaspard Ulliel. Det är en tung mantel han har fått utmaningen att axla, och att han inte alls är lik Hopkins utseendemässigt hjälper förstås inte. Men Ulliel har ett intressant ansikte även han, och gör filmens bästa rolltolkning, vilket dock inte säger så mycket, eftersom alla andra roller i filmen är platta stereotyper. Hannibals farbrors japanska änka är till exempel en av filmens största roller, men känns mest som en dålig ursäkt för att få in samurajsvärd i den krystade handlingen.

Med namnet Hannibal i titeln förväntar man sig krypande skräck, smart dialog och intressanta karaktärer. Denna film har inget av detta, utan är istället en blodig och obehaglig hämndhistoria. Det hade kunnat räcka till en bra film i normala fall. Men det faktum att den ger sig på att försöka förklara bakgrunden till en av tidernas mest komplexa filmskurkar dödar inte bara denna film, utan tyvärr också mystiken kring Hannibal Lecter.

Mer läsning

Annons