Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hanif gör film av Strindbergs pjäs Fadren

Annons

Det hela började för ett år sedan. Jag läste "Fadren" och blev mycket förtjust. Jag hade sett ett antal teateruppsättningar av pjäsen och Bo Widerbergs filmatisering. Men jag tyckte att regissörerna hade missat mycket, berättar Sabzevari.

- Jag blev mycket hänförd när jag såg Torsten Flincks uppsättning på Dramaten. Nästan 116 år efter att pjäsen uppfördes för första gången på Casinoteatern i Köpenhamn kan vi i dag se nya infallsvinklar och göra nya uppsättningar av Strindbergspjäser och så kommer det att fortsätta så länge film och teater utövas. Genier som Strindberg utvecklades också själva så länge de levde och dessutom kan deras verk alltid anpassas till nya former. Mästerverk blir aldrig omoderna, oavsett vilka former samhället tar sig, säger Sabzevari.

Hanif är bosatt i Uppsala där han precis klarat av A- och B-kurserna i litteraturvetenskap. Det var där som tankarna på att göra något eget med Fadren föddes.

- Att jag valde filmformatet som mitt medium beror främst på att jag har gjort kortfilm tidigare och känner mig hemma i filmen. Dessutom ville jag ha min uppsättning dokumenterad så jag kan ha något att skryta med för barnbarnen när jag blir gammal!

Efter att ha ordnat ett filmteam och tagit ut skådespelarna var det dags att börja repetera och spela in. Inspelningen gjordes i ett gammalt industriområde utanför Stockholm. Det pågick under ett par veckor i slutet av juni.

- Mitt mål var att rikta mycket fokus på dialogen i dramat, säger han och berättar att det sceniska utrymmet därför hållits stramt och att nästan ingen rekvisita använts. Problematiken i Fadren är egentligen rätt omodern idag då man ju via DNA-test kan bevisa vem som är ett barns far. Som jag ser det är dock fadersproblematiken är bara en ursäkt för att skildra ett spel som varje man och kvinna känner igen sig i.

- När man skalar bort så mycket av det sceniska rummet ställs mycket höga krav på skådespelarna. Men det har inte varit några problem. De har varit fantastiska. Jag var helt mentalt slut efteråt.

Nu återstår bara klippning och redigering innan filmen är klar att visas. Hanif själv håller redan på att förbereda inför nästa programpunkt. Den årliga Strindbergsfestivalen äger rum i Stockholm 4-9 september. Den firar i år tioårsjubileum.

Där ska han hålla balkongtal från författarförbundets hus precis som Horace Engdahl, Marianne Fredriksson och Henning Mankell före honom. Hanif Sabzevari kommer att vara att vara en av fem talare under festivalen. Erland Josephson öppningstalar. Theodor Kallifatides är bland de övriga talarna. Det kommer att hållas ett tal per dag och Sabzevari kommer att tala den 6 september.

Han ska också medverka under Blå timmen. Filmen kommer inte att hinna visas på Strindbergsfestivalen men senare i höst ska den visas på Strindbergs Intima teatern.

Målet är att SVT ska visa filmen.

- Jag är lite nervös, säger Hanif.

PETTER COHEN

Mer läsning

Annons