Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han gjorde dokumentär om forspaddling - i Nepal

/

Efter tre års oavlönat arbete och en hel del egna kostnader är det äntligen dags för Stefan Erdman att visa sin dokumentärfilm River girls. I morgon är det förhandsvisning på Folkets hus i Falun.
– Jag är nervös, det är som att jag sticker ut hakan och säger "nu är jag filmare", säger han.

Annons

Stefan Erdman är en veteran inom svensk media och jobbade länge med tv som bland annat fotograf och projektledare. Under lång tid var det framför allt i underhållningsbranschen, men när han började med dokumentärfilm så kände han sig hemma.

– Jag kände att jag hade något att berätta och provade teater, musik och en massa annat. När jag hittade filmen så kände jag "där satt det".

River girls handlar om ett projekt med syfte att utbilda kvinnor i Nepal i forspaddling som Inka Trollsås från Dala-Floda driver. Stefan Erdman träffade henne under ett besök i Dala-Floda.

– Jag och min kollega Håkan Berthas skulle gå igenom materialet till vår film om Galeasen och passade på att hälsa på en kompis i där. För att ha något annat att göra också så gick vi en kurs i forspaddling. Inka berättade om projektet. När jag fick klart för mig om huvudpersonerna så greps jag av deras historia. Jag hade lite pengar och åkte till Nepal för att filma i tio dagar. Hur fel kunde det bli? Det värsta som kunde hända var ju att jag fick spendera tio dagar på en flod tillsammans med trettio kvinnor.

Men resan blev allt annat än resultatlös. Den bjöd på stor dramatik och möten med många spännande människor och Stefan Erdman har nu besökt Nepal för att filma vid tre tillfällen. Grundtemat i River girls är kvinnors kamp för inflytande och inte minst om rätten till den egna kroppen – att idrotta och dansa till exempel. I centrum står Sita Thapa, som är en av de kvinnor som utbildar sig till forspaddlare.

– Hennes liv hänger på att hon får chansen att skaffa sig ett yrke och slippa att gå tillbaka till en man som inte bryr sig om henne som en av tre hustrur. Nepal är ett land i förändring, det finns inga formella hinder för kvinnor, men traditionen är förtryckande. Och det är fascinerande att man på ett sätt kan leva som på 1600-talet och skörda grödor med skära samtidigt som man har full täckning på sin Iphone.

Det har varit en lång väg för att få klart filmen. Inte minst har finansieringen varit ett problem. Stefan Erdman har ägnat ungefär oavlönade 30 arbetsveckor och lagt ut flera hundratusen kronor på River girls.

– Jag tog kontakt med Svt och fick först ett stort stöd, men det gick från ett ja till ett nej på sex veckor. Det var av "organisatoriska skäl", just den avdelningen på Svt skulle inte göra några utlandsprojekt det året. Jag kände ändå att jag måste genomföra det. Till slut fick jag stöd från Film i Dalarna, vilket gjorde att jag kunde åka en tredje gång och också anlita klipparen Martin Hunter.

Nepals ambassadör i Köpenhamn (det finns ingen i Sverige) hör till de som har tackat ja till att delta på filmvisningen i morgon.

– Han gillar bilden som förmedlas i filmen, att vi fokuserar på att man kan förändra saker.

Förutom River girls så har Stefan Erdman flera projekt på gång. Ett är att starta ett lokalt produktionsbolag i Falun för dokumentärfilmare som kan vara en knutpunkt för filmare verksamma här.

– Det är svårare att få stöd som enskild filmare, numera går Svt så gott som alltid via olika produktionsbolag.

Tillsammans med Håkan Berthas så jobbar han med tre filmprojekt. Filmen Warheads är en dokumentär om kärnvapen i forna Sovjet som stod riktade mot Sverige. Vattenmannen handlar om en eldsjäl som kämpar mot vattenkraftsindustrin. Slutligen ett långtidsprojekt om Per Johansson, fackordförande i Seko som fick sparken av Connex (ansvarig för tunnelbanan i Stockholm) efter att ha kritiserat företaget för brister i säkerheten.

I somras jobbade han också tillsammans med Nuri Kino om en film om soppan kring kungen, Anders Lettström och dennes kontakter med kriminella. Det har skrivits mycket om detta, men filmen – med den träffande titeln Vilke n jävla soppa – kommer troligen aldrig att visas.

– Nuri fick allt källmaterial i sin dator kapad och när han inte kunde garantera källornas säkerhet ville han stoppa filmen. Det är en av förklaringarna säger stefan erdman

Mer läsning

Annons