Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han fick Taube-pris

/
  • Taubetolkare. I torsdags mottog Oscar Högberg från Falun Taubesällskapet i Dalarnas årliga Taubestipendium. Nu flyttar han till Göteborg för att försöka försörja sig på musiken.  Foto: Kjell Jansson

Annons

- Jag söker mig till äldre förebilder som dem främst för deras förmåga att kombinera text och musik. Taube var ett geni när det gällde att skriva bra texter och bra musik. Det är inte många i Sverige som lyckas med det idag.

Det säger Oscar Högberg när vi träffar honom på måndagseftermiddagen.

Efter en hektisk vecka med spelningar i Slottsskogen i Göteborg, på Dan Andersson-veckan i Ludvika och på Thunströms café i Falun i lördags pustar han nu ut innan det är dags att bege sig till Västkusten igen för en spelning på Tjörn utanför Göteborg i helgen. Men först ska han hinna med ännu ett gig på Thunströms i kväll.

- Det var så roligt i lördags så vi bestämde oss för att köra en spelning till.

I våras fick Oscar ett Taubestipendium av Visans vänner i Mariestad och i torsdags mottog han Taubesällskapet i Dalarnas årliga Taubestipendium på 5000 kronor med motiveringen "Årets stipendiat hanterar sin sångröst och sin gitarr på ett föredömligt sätt. Han skriver sina egna visor och tolkar andra visskapare på ett personligt och intressant sätt".

- Det är jättekul. Jag tror att folk uppskattar att jag tolkar Taube utifrån mina egna musikaliska referenser och att jag är så ung. Jag är inte mossig. Dessutom behärskar jag gitarren på ett sätt som många i visträsket inte gör.

Oscar Högberg är uppvuxen i Slätta i Falun. Han började sin musikerbana med att spela klassisk fiol med Falu ungdomsfilharmoniker och Dalarnas orkesterförening men kom med åren att spela allt mer gitarr. Det senaste året har han helt ägnat sig åt att skriva och framföra visor under utbildningen på Nordiska folkhögskolans vislinje i Kungälv. På repertoaren finns förutom Taubetolkningarna ett gäng egna låtar som bäst beskrivs som en mix av de svenska vispopartisterna Lars Winnerbäck, Thomas Andersson Wij och David Shutrick, men som också bär tydliga spår av äldre förebilder som just Taube, Olle Adolphsson och Dan Andersson.

- Jag skriver om det som inspirerar och som händer livet just nu. Lite som Dan Andersson, att det inte är så lätt att leva. Samtidigt är ju mitt språk mycket mer modernt än det hos honom och musiken drar mer åt populärmusik.

Till hösten flyttar Oscar Högberg till Göteborg för att satsa helhjärtat på en karriär som singer/songwriter.

- Jag ska försöka försörja mig som musiker. Jag har lite hemliga projekt på gång som jag inte vill avslöja riktigt än.

Fakta: Oscar Högberg

  • Ålder: 22 år
  • Bor: I slätta i Falun men är just på väg att flytta till Göteborg.
  • Aktuell: Som Taubesällskapets årliga stipendiat, med sin sista Dalaspelning för sommaren på Thunströms café i kväll.
  • Lyssna på: www.myspace.com/oscarhogberg

Mer läsning

Annons