Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han blir ny Zornchef

Annons

Universitetsantikvarien Johan Cederlund blir ny direktör för Zornsamlingarna och flyttar in i Frugården i Mora.

Cederlund utsågs formellt av regeringen vid sammanträdet på torsdagen. Hans far och farfar är från Morkarlby. Lov och helger har Johan Cederlund tillbringat i fritidshuset i Gesunda.

-Jag har levt med Zorn och Zornsamlingarna i 30 år. Jag är helt införstådd med samlingarnas betydelse för Mora och Dalarna.

Cederlund är konstvetare och disputerade i Lund 1994 med en avhandling om 1700-talsarkitektur exemplifierat i slottet Tureholm. Sedan några år är han den högst ansvarige för Uppsala universitets konstsamling-en av landets allra största. Cederlund har ingen personlig relation till konstnären Anders Zorn.

-Jag känner väl till Zorns konstnärliga produktion och jag tycker om hans konst, men jag har aldrig skrivit något om honom eller så. Det är 1700-talet jag är expert på och där ser jag flera beröringspunkter till Zorn.

-Det handlar om intresset för hembygden och det folkliga. Zorn var ju också intresserad av 1700-talet och inredde ett rum i Zorngården i gustaviansk stil.

Cederlund understryker att Zornsamlingarna har ett stort konstnärligt värde. När han bjudit med sig utländska vänner för att se på Zorns konst har många av dem slagits av kvaliteteten i Zorns akvareller.

-Hur bra han var måste spridas till fler människor. Zorns gärning vilar på två ben. Han var starkt engagerad i hembygden och han är en del av självbilden där. Men hans konstnärskap har också stora internationella inslag.

-Han uppskattade exempelvis spansk konst och gjorde flera resor till Spanien. En utställning med spansk konst i Mora vore spännande. Lokalt vill jag arbeta vidare med barn och ungdomar. Ingen ungdom i Moratrakten borde gå ut skolan utan att ha besökt Zornsamlingarna.

Cederlund tillträder den 15 augusti.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons