Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är Spindelmannen

Annons

Spider-Man är en annorlunda superhjälte. Han tvingas hela tiden att ta moraliska beslut och jag tycker att serien som filmen bygger på och även filmen är betydligt mer verklighetsnära än till exempel Batman, säger Tobey Maguire, när PM träffar honom.

"Spider-Man" är baserad på det klassiska serietidningsförlaget Marvels klassiker "Spindelmannen". Förutom Tobey Maguire ser vi i huvudrollerna bland andra Kirsten Dunst ("Virgin Suicides", "Crazy Beautiful") som Spindelmannens flickvän. Skurkrollen spelas av Willem Defoe, som gjort så olikartade filmer som "Mississippi brinner", "Plutonen", "Het sand" och "American psycho".

Filmen är regisserad av Sam Raimi, som är mest känd för skräckkomedin "Evil dead" men som på senare tid också gjort "En enkel plan" och "The gift".

- Sam är den perfekte regissören för en film som "Spider-Man", säger Tobey. Han är bra på att hitta en kuslig "look" och så är han kunnig om den tecknade Spider-Man.

Tobey Maguire säger att han själv inte är något fan av serietidningar.

- Jag har aldrig läst serier, inte ens när jag var liten. Jag hade hört talas om Spider-Man men inte mer än så. Nu vet jag så klart mer, jag var tvungen att läsa på inför rollen - jag tror jag läste hundratals serier under loppet av ett par månader.

Förutom att läsa serier fick Tobey Maguire förbereda sig inför rollen genom att träna fysiskt i fem månader för att bygga muskler nog att kunna fylla de tajta trikåerna.

- Jag tränade i fem månader, sex dagar i veckan. Det var en kombination av gymnastik, styketräning, cykling och löpträning. Jag fick också lära mig att hänga i vajrar. Och så fick jag äta speciell mat, för att hålla konditionen på topp.

Han berättar att kostymen faktiskt inte var så obekväm som den ser ut.

- Det tog inte så lång tid att vänja sig. Kostymen var figurformad och gjord för mig, så den var faktiskt ganska bekväm. Fast det blev lite omständigt när jag skulle gå på toaletten.

Men det är inte superhjälten Tobey Maguire identifierat sig med utan snarare Peter Parker, Spindelmannens andra jag.

- Peter är en normal kille med normala mänskliga problem. Han har så klart övermänskliga egenskaper som jag inte har. Förutom det är han rätt så normal. Han är blyg och vågar inte ta kontakt med tjejen han gillar.

Hon spelas alltså av Kirsten Dunst.

- Jag kände inte Kirsten innan vi började arbeta med filmen. Jag testade tillsammans med en hel massa tjejer, men när jag träffade henne märkte jag direkt att vi hade rätt kemi. Det var inte kärlek vid första ögonkastet, men det är en liknande känsla att arbeta ihop med någon som man klickar med. Kirsten är jättesöt, men jag är fortfarande väldigt blyg inför tjejer.

Tobey Maguire trivs inget vidare med sitt kändisskap. Han har tillbringat mesta delen av sin uppväxt i TV och filmstudior, men kändis blev han inte förrän han spelade med i de kritikerrosade filmerna "Ice storm" och "Välkommen till Pleasantville".

- Det känns fortfarande lite konstigt att jag blir igenkänd när jag går ut, säger Tobey Maguire. Det är nackdelar med att alltid bli igenkänd men det är också många fördelar med att ha arbetat i så många år som jag gjort. Jag gick aldrig i skolan som andra ungar, jag gick inte på skoldiskon och lekte med kompisar på sommarloven. Jag arbetade hela tiden. Men fördelen med det är ju att jag i dag, vid 27 års ålder, har många fler arbetslivserfarenheter jämfört med andra skådisar i min ålder.

Tobey Maguire säger sedan att han inte har alls lika stora problem med kändisskapet som sin bästa kompis Leonardo DiCaprio, som blir mer eller mindre överfallen av fans och paparazzifotografer vart han än går.

- Så mycket kändis vill jag inte bli. Jag har sett hur jobbigt det kan vara för andra, och jag är ganska nöjd med att vara lite i skymundan.

Det lär bli svårt för Tobey Maguire att gömma sig bakom Leonardo nu. "Spider-Man" är en dundersuccé och film nummer två är redan under produktion.

Vilka egenskaper skulle du vilja ha om du var superhjälte:

- Åh, jag vet inte, svarar han. Det är en stor fråga som kräver ett långt svar. Det skulle vara kul att kunna flyga. Spider-Man flyger inte, men det skulle vara roligt om han kunde lära sig inför nästa film. (PM)

MONIKA AGORELIUS

Mer läsning

Annons