Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är djävul i kväll

Annons

Dramatenskådespelaren Reine Brynolfsson gick 1999 på djupet i de ungefär 10000 utgivna breven av August Strindberg , när Sveriges Radio sände ett brev om dagen i anledning av Strindbergs 150-årsjubileum. Brynolfsson var uppläsare. För musikprogrammet ikväll har Brynolfsson särskilt tagit fasta på brev som Strindberg skrev under sin skaparkris, den så kallade Infernokrisen. Strindberg vistades i Lund och Paris.

Han kunde inte skriva, brottades med en gammaltestamentlig och straffande Gud och befann sig (nåja, vetenskapen tvistar därom) i ett mer än årslångt tillstånd av psykisk sjukdom.

- Vid den här tiden flydde han in i naturvetenskapens värld. Jag har arbetat om skönlitterära fragment och brev till monologen Paralysie Génerale som jag givit på Dramaten och på turnéer utomlands, berättar Brynolfsson.

För Brynolfsson är Strindberg alltid aktuell, omgiven som Strindberg är av idéer, tankar och fördomar.

- Han är alltid en enorm inspiration som en följd av sitt språk, sin ärlighet och för att han inte räds någonting.

Det är välkänt vad Strindberg uppskattade och lyssnade på i musikväg. Senare i Strindbergs liv träffades det informella sällskapet "Beethovengubbarne" i hans bostad i Blå tornet på Drottninggatan.

Den första avdelningen ikväll interfolieras med musik av just Beethoven, men också med Bach och Schumann.

Musikerna är Tobias Ringborg (violin), Staffan Mårtensson (klarinett) och Love Derwinger (piano).

- Musiken förhåller sig kontrapunktiskt till Strindbergs ord. Ibland förstärker den orden, ibland ställer den sig mot texten jag framför.

Den andra avdelningen innehåller en be- och omarbetning av Stravinskijs Historien om en soldat.

Brynolfsson är soldaten, djävulen och Berättaren. Detta avsnitt har Brynolfsson tidigare framfört på Båstads kammarmusikfestival.

- Stravinskij hade också en stark personlighet. Jag tycker mycket om texten och tycker att Historien om en soldat har mycket spänningsladdad musik.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons