Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halldorf tog emot Wallinpriset i Stora Tuna

/
  • Prisad. Pingstpastor Peter Halldorf (t v) tog igår emot Wallinpriset av Svenska kyrkans ärkebiskop Anders Wejryd (t h).

Annons

Äntligen stod ärkebiskopen i predikstolen. Församlingens huvuden lyftes. Så, där var han ändå!

Wejryd, ärkebiskop sedan den 1 september förra året, hade naturligt nog heliga trefaldighet som utgångspunkt för sin predikan. Wejryd ställde Israels folks 40-åriga ökenvandring mot de nästan precis 40 år som gått sedan sexdagarskriget med den efterföljande ockupationen av Västbanken och delar av Jerusalem.

"Den som hoppas kan ses som naiv". "Bektraktare och cyniker har vi många av", sade Wejryd bland annat. Om den J O Wallin som högtidlighölls sade Wejryd att han hade förmågan att tala till alla tider men inte till alla.

Wejryd ser det som rätt att färre tror än ber.

I ett tal vid Wallingården berättade Halldorf om sina studier av apostlagärningarna, om sina kontakter med en ikonmålare i den koptiska kyrkan och om sin trosresa mot en allt mer allmänkyrklig hållning.

Fakta: Fakta Motiveringen

I den allt annat än koncisa motiveringen till Peter Halldorf som årets Wallinpristagare heter det bland annat:

"Peter Halldorf är idag en av de främsta debattörerna i vårt i konstellationen kristen - icke kristen tro. Han är författare, han är pastor i pingströrelsen, han är redaktör för tidskriften Pilgrim, han leder retreater på Nya slottet Bjärka-Säby. (...) Utgångspunkt för hans sökande bland kyrkofäderna är hans önskan att skapa ett motgift mot vår moderna historielöshet, vår känsla av att veta allt, vår tro att vi är först med att tänka alla tankar, att vi i kraft av vår utbildning och vår vetenskap har ett självklart tolkningsföreträde både i andliga och vetenskapliga frågor. (...)

Mer läsning

Annons